Az autópálya-matrica legrövidebb érvényes időtartama 10 nap. Miért nincs rövidebb matrica? – vetődött fel a kérdés az úthasználók körében.

A autopalyamatrica.hu oldalhoz érkező ügyfél visszajelzések alapján igény bőven lenne rá nem csak a magyarok, de a külföldiek körében is.

A jelenleg érvényben lévő legrövidebb időtartamra heti – azaz 10 napos autópálya-matrica – Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a megjelölt kezdő, vagy a vásárlás napjától összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Ha valaki csak rövidebb időszakra használná az autópályát, jogosan mérgelődik, hogy miért nincs kevesebb napra olcsóbb autópálya-matrica Magyarországon.

Díjat emelnek a szomszédban az autópályákon, jövőre lehet majd érezni igazán

Szlovéniában 6,8 százalékkal drágulnak az e-matricák, miután a szlovén kormány csütörtöki ülésén elfogadta az autópályakezelő vállalat (DARS) javaslatára a díjköteles utakról és útdíjakról szóló rendeletet. Bővebben>>>

Újításra számíthatunk

Változás jöhet, ugyanis 2022-ben az Európai Unió megszavazta az új közlekedési és díjbeszedési rendszerek megreformálását is. 

A külföldről érkező, alkalmi úthasználókkal való méltányosság jegyében a gépjárművekre legyen lehetőség rövidebb időtartamra is megvásárolni az autópálya-használathoz szükséges matricát, amely lehet akár egy napos is, az Európai Unió által megszabott, maximalizált áron. Ennek célja, hogy az egyszeri utazásra ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia annak, aki ezt az időtávot nem tudja kihasználni, így érvényesül az az elv, hogy a fizetendő összeget azok alapján fizettessék meg az autósokkal, hogy csak az fizessen, aki szennyez. Azonban az elektromos vagy hibrid gépjárművek kedvezményekben részesülhetnek.

A tagállamok 2022-ben 2 évet kaptak arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásokra és kiépítsék az új matrica-rendszert, így várhatóan 2024-ben megjelenhetnek az 1 napos autópálya-matricák.

Érdemes az autópályadíjakat is belekalkulálni az utazásba, mutatjuk a költségeket

Ha kiválasztottuk úticélunkat, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett mindenképpen ellenőrizzük, hogy hol, mennyiért és hogyan szerezhetjük be az úthasználati jogosultságot, ami a legtöbb célország vonatkozásában előre, online is megváltható. Bővebben>>>

Az első egynapos matricát bevezető ország

Csehország május végén bejelentette, hogy 2024. márciusától bevezeti az egynapos autópálya-matricát, amely 200 koronába (3300 forintba) fog kerülni.

A díjszabást az Európai Unió korlátozása szerint az alábbiak szerint számították ki:

a napi matrica legfeljebb 9 százaléka, a tíz napos 12 százaléka, a havi pedig 19 százaléka lehet az éves matrica díjának.

Ez azt jelenti, hogy 2024-től várhatóan a következő autópálya-matrica díjak lesznek érvényben Csehországban:

  • az egynapos 3300 forint (200 korona);
  • a 10 napos matrica ára csökkenni fog 310-ről 270 koronára (4455 forint);
  • a havi 430 koronára csökken 440-ről (7095 forint);
  • azonban az éves 37950 forintra emelkedik (1500 koronáról 2300 koronára).

Elkerülhető a büntetés a jogosulatlan úthasználatért

Kevesen tudják, hogy az autópályamatricák árának idei emelkedésével a bírságok összege is emelkedett, ezért nem árt tisztában lenni a tipikus felhasználói tévesztésekkel, hogy elkerülhessük a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott büntetéseket. Bővebben>>>

Mire számíthatunk a magyar autópálya-matricáknál?

Jelenleg nincs információ arról, hogy a magyar autópályákon várható-e az egynapos autópálya-matrica, hiszen a fizetős gyorsforgalmi utak listáját, a díjak mértékét, módját és a pótdíjakat mind a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet szabályozza.

Az egynapos matrica számos esetben nyújthatna egy kedvezőbb alternatívát, ezzel kapcsolatban a járművezetők véleményét kérdezi az autopalyamatrica.hu.

A következő kérdésre várják a válaszokat a közlekedőktől: „Mennyire tartanád hasznosnak az egy napos matrica bevezetését?”