Szentkirályi Alexandra a videóban emlékeztetett: az azt követő napon, amikor a beoltottak száma eléri a négymilliót, újabb, a korlátozásokat enyhítő intézkedések lépnek életbe, amelyek jelentős része védettséghez lesz kötve.

A kormány korábban, online konzultációban kikérte az emberek véleményét az újraindításról: a kérdőívet kitöltök kétharmada támogatta, hogy a védettek kapjanak felmentést egyes korlátozások alól. A kormányszóvivő elmondta: védettségi igazolványt azok kapnak, akik beoltatták magukat, igazoltan átestek a fertőzésen vagy fertőzést igazoló ellenanyag-vizsgálaton vettek részt. Az igazolványt a kormányhivatal állítja ki, azt az érintettek az első oltástól vagy a kérvény beadásától számított körülbelül két héten belül kapják kézhez. Az igazolvány pótlása iránti kérelmet a kormányhivatalok elektronikus űrlapjain keresztül vagy bármelyik kormányablakban személyesen lehet benyújtani. Ha a védettségi igazolvány nem érkezett meg, ezt a [email protected] e-mailcímen, valamint ügyfélkapuval a magyarorszag.hu oldalon lehet jelezni - ismertette.

Mindig legyen kéznél az igazolvány!

Szentkirályi Alexandra felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy a védettségi igazolványt mindig tartsák maguknál, mert anélkül nem mehetnek be azokra a helyekre, amelyek csak a védettek előtt állnak nyitva.

Az éttermek és kávézók teraszait már lehet használni akár védettségi igazolvány nélkül is, a négymillió beoltott után pedig a vendéglátóhelyek belső részei is látogathatók lesznek, oda viszont csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. A teraszokon a vendégeknek nem kötelező maszkot viselniük, és a vendéglátóhelyek belső tereiben sem kell majd maszkot hordani az evés-ivás idején. A védettséggel nem rendelkező dolgozóknak azonban kötelező a maszkhasználat, és az üzemeltető a védettségi igazolvány ellenére is előírhatja a maszkviselést a dolgozóknak - mondta a kormányszóvivő.

4 millió beoltott felett

A kijárási tilalommal kapcsolatban emlékeztetett: jelenleg este 11 órától hajnali 5 óráig van érvényben, a négymillió beoltott után pedig éjféltől kezdődik majd.

Az állatkertek és vadasparkok szintén a négymillió beoltott után nyithatnak ki a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és kiskorú gyermekeik előtt. A gyerekek korát a szülőknek okmányokkal kell igazolniuk - tette hozzá.

Esküvő jöhet?

Arra a kérdésre, hogy május közepén, végén van-e esély a lakodalmak megtartására, azt felelte: az esküvő személyes összejövetel, sok kontaktussal, így a fertőzés terjedésének veszélye is nagy ezeken az eseményeken. Ahogy nő az oltottak száma, és enyhül a járványhelyzet, remélhetőleg a lakodalmak is megtarthatók majd - mondta, hangsúlyozva: a kormány azon dolgozik, hogy minél előbb minden visszatérhessen a normális kerékvágásba. Zenés, táncos rendezvényt egyelőre tilos szervezni - fűzte hozzá.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy "a közös erőfeszítéseinknek köszönhetően európai szinten is kimagaslóan sikeres az oltási program", magas a lakosság átoltottsága, a regisztráltak háromnegyede már megkapta a védőoltást, és továbbra is folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok.