A külföldi, jellemzően más EU-s tagországbeli állampolgárok, akik Magyarországon élnek hivatalosan, van ezt bizonyító állandó tartózkodási kártyájuk, itt dolgoznak és fizetnek adókat-járulékokat, van ezt bizonyító TAJ-számuk, és itthon lettek beoltva a koronavírus ellen, nem kapnak védettségi igazolványt - olvasható a portálon.

Az Azonnalinak többen is jelezték, hogy nem kapnak kártyát, van aki jobb híján az orvostól kapott, mindkét dózis beadását bizonyító, lepecsételt oltási igazolást viszi magával mindenhova, hogy élhessen azokkal a jogokkal, amelyet szombattól élnek.

Az egyik legfontosabb uniós alapelv az állampolgárságon való megkülönböztetés tilalma. Vagyis ha valaki más uniós országban él és egyébként egyes állami szolgáltatásokhoz, igazolásokhoz szükséges, mindenkire kötelező feltételt teljesíti (például befizeti a járulékokat az egészségügyi ellátáshoz, vagy adott esetben beoltatja magát a védettségi igazolványhoz), akkor ugyanúgy jár neki minden, mint az ország saját állampolgárának.

Pereskedni lehetne, de az érintettek egyelőre még egy határozatot sem kaptak semmilyen állami szervtől, hogy nem jár nekik az igazolvány.