A Covid elleni, mRNS alapú vakcina (Pfizer/BioNTech) gyermekkori alkalmazásának biztonságosságát és hatásosságát szigorú kritériumoknak megfelelő klinikai vizsgálatok igazolják a 12 éves kort betöltött korosztályban. A gyógyszer-engedélyező hatóságok – az amerikai FDA és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – a vizsgálati eredmények alapján döntött úgy, hogy 12 éves kortól engedélyezi a gyermekek oltását a Pfizer/BioNTech oltóanyagával. A védőoltás nem jelent veszélyt a gyermekekre nézve: a tapasztalatok szerint az előforduló oltási reakciók általában enyhék és hasonlóak a felnőtteknél jelentkező panaszokhoz - hangsúlyozza posztjában a szakgyógyszerész.

A gyermekek oltás azért fontos, mert noha náluk általánosságban kisebb a súlyos-életveszélyes Covid-19-megbetegedés és a súlyos szövődmények esélye, mint az idősebbeknél, de nem kizárt, különösen az újabb vírusvariánsokkal való fertőződés esetén.

Fontos szempont, hogy a tünetmentes gyermekek is terjesztik a vírust, a jelenleg aggályosnak tartott delta variáns terjedőképessége pedig a jelek szerint még aggasztóbb, mint a korábbi változatoké.

A szakember megjegyzi, hogy a Moderna oltóanyagát szintén hatásosnak és biztonságosnak találták a 12–17 éves korosztály bevonásával végzett klinikai vizsgálatban – az alkalmazhatóság e korcsoportra történő kiterjesztésére vonatkozó kérelmet most értékeli az FDA.