Egy 2000-es határozatban utasította Orbán Viktor miniszterelnök a minisztériumokat, hogy nem teljesíthetnek október 31-ig semmilyen kifizetést egy-két kivételtől eltekintve. Az ilyen sorszámozású utasítások bár nem titkosak, a Magyar Közlönyben nem jelennek meg.

A Telex úgy értesült, hogy már korábban összehívták a tárcák gazdasági vezetőit, hogy szóban tájékoztassák őket a tervezett intézkedésről, majd azóta a határozatot is megkapták, amely szerint a teljes kifizetési stop alól csak az:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései mentesülnek.

A „kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” hozott intézkedések egy másik kivétele, hogy az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések. Esetlegesen még a feladatellátáshoz nélkülözhetetlen utalásokat lehet teljesíteni.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal felel majd azért, hogy ellenőrizze, hogy betartsák az utasításokat.

Miért kell elzárni a pénzcsapokat?

Arra a portál sem tudja a választ, hogy mi indokolja Orbán Viktor utasítását: a költségvetés hiánya ugyan nagy – az augusztus végéig felhalmozott hiány 2872,7 milliárd forintra duzzadt, elérte az egész évre jóváhagyott összeg több mint 90 százalékát –, de államigazgatási fizetésképtelenségről szó nincs. A forintfinanszírozás és a likviditás fenntartása nem jelent semmilyen nehézséget.

A megkérdezett források szerint ugyan szeptember 29-től jelentősen változnak egyes lakossági állampapírok kamatai, de még ez sem indokolná az intézkedést. Valószínűbbnek tartják, hogy inkább ellenőrzés és nyomásgyakorlás lehet ez a kormányfő részéről. Főként arra vonatkozhat a lépés, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a különadók mellett májusban bejelentett egy sor takarékossági intézkedést is, azonban ezeknél kérdéses, hogy a minisztériumok mennyire tartották be őket.