Az Academy of Achievement (Amerikai Teljesítmények Akadémiája) immár kitüntetett tagja Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott „mRNS-alapú vakcina anyjának” is nevezett biokémikus, aki a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója és kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke.

A Golden Plate Award ("Aranytányér”) elismerést öt – a művészetek, a közszolgálat, a tudomány és felfedezés, az üzleti élet, a sport – kategóriában adják át. A rangos díjat megkapta már – többek között – a filmrendező Steven Spielberg, a béke Nobel-díjas Mihail S. Gorbacsov; a Magyarországról indult atomfizikus Teller Ede; a Microsoft Corporation társalapítója, Bill Gates; a profi kosaras Michael Jordan is - írja a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

Az Academy of Achievement kitüntetését 2021. december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin.

A kutatóprofesszor a Twitteren megosztotta a banketten készült fényképet, ahol Frances H. Arnold és a 2021-es orvosi Nobel-díjat elnyert Ardem Patapoutian mellett látható. 

A koronavírus oltóanyagának kifejlesztésében közreműködő Karikó Katalin megkapta egyebek mellett a magyar tudományos élet egyik legmagasabb rangú elismerését, a Bolyai-díjat és Európa legjobban dotált kitüntetését, a svájci Jeantet-Collen-díjat, valamint már egy kisbolygót is elneveztek róla.