Nem kerülte el a világsajtó figyelmét, hogy a magyar kormány két nappal az OMSZ 80 százalékos valószínűségű, augusztus 20-ai esti budapesti időjárási előrejelzése után kirúgta a szolgálat két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. A BBC, a Voice of America, a Guardian és a Euronews is tudósított a történetről, többségük az francia AFP hírügynökség hírét alapozva.

A BBC régiós tudósítója arról ír, hogy két vezető időjárási szakértőt kirúgtak miután az irányításuk alatt álló intézet hibás prognózisa miatt elhalasztották „Európa legnagyobb tűzijátékát”. Negyvenezer látványosságot terveztek 240 kilövőhely felhasználásával a Duna partján. A jóslatért ugyan elnézést kért az OMSZ, arra hivatkozva, hogy a bizonytalanság szakmai ártalom az időjárási előrejelzésekben, ám a két vezető szempontjából elkéstek vele.

Társadalmi vita magyar módra

Mind a BBC, mind a többi sajtóorgánum megjegyzi, hogy az idei látványosságot éles társadalmi vita kíséri. Nagyjából 100 ezer aláírás érkezett arra a petícióra, amely szerint az ország nehéz gazdasági helyzetére való tekintettel le kellene mondani a drága mulatságot, ám a kormány támogatóit felbőszítette, hogy az időjósok tévedése miatt nem a Szent István napi ünnepségek megkoronázásaként zajlott le a tűzijáték, hanem egy héttel későbbre halasztották.

A Guardian és más sajtóorgánumok idézik az Origót, amely szerint felelősség terheli a meteorológusokat azért, hogy félrevezető információjuk alapján rossz kormányzati döntés született. Emellett idézik Fekete-Győr András momentumos politikus internetes posztját is, miszerint a közép-ázsiai diktatúrákra jellemző döntést hozott az innovációs miniszter azzal, hogy az időjósokat tette felelőssé az időjárás alakulásáért. Emellett felidézik a 2006-os tragédiát, amikor a viharban megtartott tűzijáték emberek életébe került.