A nemzetgazdasági tárca pályázatot hirdetett kínai referens munkakör betöltésére, aki a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos mellett dolgozik majd. A kínai referens dolga lesz többek közt a közreműködés a kormánybiztos tárgyalásaihoz, nyilvános szerepléseihez szükséges háttéranyagok, prezentációk összeállításában, szerkesztésében,  előkészíteni az előterjesztéseket, jelentéseket, levelezést bonyolítani, a kormánybiztos hazai és nemzetközi programjainak szervezése, protokoll feladatok ellátása.

Matolcsy György ugyanis még 2011. december 31-től kezdődően szerezte vissza az orosz és a kínai relációt a nemzeti fejlesztési minisztertől, két évre. A két relációrt felelős kormánybiztosi posztot 2010. december 4-től Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter látta el, ám Fellegi 2011. december 8-án jelentette be, hogy lemond az NFM vezetéséről feladatainak sokasága miatt, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. A miniszteri poszton Németh Lászlóné váltotta, akit így a jövőben nem terhel az orosz és a kínai reláció.

A most meghirdetett kínai referensi pályázat benyújtásának határideje 2012.február 8-a, a teljes munkaidős állás az elbírálást - ennek határideje 2012. március 9-e - követően azonnal betölthető. A kiírás szerint a pályázati feltételek között szerepel a felsőfokú, C típusú angol nyelvvizsga, legalább 2 év szakmai tapasztalat, valamint előnyt jelenet a gazdasági diplomácia területén szerzett szakmai tapasztalat (elsősorban kínai relációban), a gazdasági elemzői tapasztalat, a Kínai Népköztársaság területén folytatott közép- vagy felsőfokú tanulmány, illetve munkavégzés, továbbá kínai nyelvből a felsőfokú magabiztos nyelvtudás írásban és szóban egyaránt.