A napigazdasag.hu csütörtökön arról számolt be, hogy a NAV vizsgálatot indított néhány amerikai cégnél, és válaszul a washingtoni kormány arra készül, hogy megtiltja az adóhatóság vezetőinek a beutazást az Egyesült Államokba - írja a 444.hu. Az USA budapesti nagykövetsége hamarosan reagált a cikkre, és azt állították, hogy ők nem tudnak semmilyen rendkívüli adóvizsgálatokról, így ezekkel összefüggésben nem tiltottak ki senkit az USA-ból.

Viszont azt megerősítették, hogy néhány magyar személy ellen beutazási korlátozást foganatosítottak. Mégpedig azért, mert hiteles információ áll rendelkezésükre, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak.

A 444.hu. nem hivatalos helyekről úgy értesült, hogy a magyar kormányhoz közel álló, illetve a kormánynak közvetlenül is dolgozó személyek az utóbbi másfél évben több esetben is megpróbáltak kenőpénzt szerezni amerikai nagyvállalatoktól.

Az atv.hu-nak név nélkül nyilatkozott az egyik érintett személy, akit az amerikaiak kitiltottak. Olyan céget vezet, amelyik sok közbeszerzést nyert el, és az illető önmagát a Fidesz holdudvarához sorolja. Szerinte az amerikai intézkedés aránytalan. Úgy tudja, hogy tíz ember van a kitiltottak listáján, közülük hárman az adóhatóságnál dolgoznak.