Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az ország egész területére

2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek - hívják fel a figyelmet. 

Ez még csak a kezdet, igazi kánikula lesz a héten

Szerdán is sok napsütésre számíthatunk, délutánra tovább fokozódik a hőség, a legmelegebb órákban akár 38 fokos maximumokat is mérhetünk - írja az idokep.hu.
Csütörtökön jön ugyan egy gyenge hidegfront, ám jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, a délutáni órákban 29-37 fokot mutathatnak a hőmérők.
Várhatóan péntek délután kapcsol rá igazán a hőség, akár 39 fokos kánikulára számíthatunk. Szombaton viszont már ígérkezik egy hidegfront, ami először a Dunántúlon enyhít valamennyit a kánikulán, ám a 30 fok körüli hőmérsékletekkel úgy tűnik hosszabb távon meg kell barátkoznunk.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem. Azt tanácsolják, hogy

aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli  meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! – írják. 

Azt ajánlják, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi. Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül!

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.