Annak ellenére, hogy az építtető Bamo Technology Hungary Kft. kitart amellett, hogy az üzem nem lesz káros az egészségre és csillagászati adóbevételt fog jelenteni, a város vezetői egymás után állnak fel – írja a Euronews, miután csütörtökön 

az épülő kínai katódgyár miatt újabb három önkormányzati képviselő jelentette be lemondását a Komárom-Esztergom megyei Ácson.

A portál szerint ezzel a nyolc fős testületből már öten érezték úgy, hogy félre lettek tájékoztatva, ezért nem tudják megfelelően képviselni az ácsiak érdekeit. A magyar jog szerint az önkormányzati választásokat megelőző évben a közgyűlést nem lehet feloszlatni, így a testület nem lesz döntésképtelen – a helyeket a listán hátrébb lévő jelöltek veszik át.

A közeli szántón most még kukorica terem, három év múlva azonban már 100 ezer tonna magas nikkeltartalmú katód fog kigurulni az épülő kínai gyárból.

beruházás 520 milliárd forintból valósul meg.

Ács nem örül a készülő beruházásnak

Az ácsiak már az első pillanatban megkezdték a tiltakozást: nyílt levelet írtak a városvezetésnek és aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A Kiáll(t)unk Ácsért csoport vezetője, Lipka Zoltán szerint a helyi szennyvízvezeték és az úthálózat sem bír el ekkora terhelést. A zaj és környezetszennyezés pedig a szomszédos Banát és Bábolnát is veszélyezteti – írja a portál.

Hozzáteszik, hogy az új katódgyárban 900 dolgozóra lesz szükség, és ha a környékbeliek nem töltik fel a helyeket, ide is érkezhetnek a közép-ázsiai és távol-keleti segédmunkások, akárcsak a gödi Samsung gyárhoz.

Új nap, új kínai akkugyár érkezik - ezúttal Budapest határába

Pont egy napja jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton, amely első körben száz új munkahelyet hoz létre.