Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a közleményében kiemelte: intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezért azt kérik a lakosságtól, hogy a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki pedig leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Az OKF szerint ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, az autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött.

Délután érkeznek a viharok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek délután veszélyjelzésről adott ki közleményt. Ebben azt írták, hogy a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző. A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Szombaton keleten még lehet jégeső

Szombaton napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések, jégeső, és felhőszakadás előfordulhat. Az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól - írja az OMSZ.

Zivatarveszély miatt jelenleg Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett még több megyében a hőség miatt is érvényben vannak, első-, másodfokú figyelmeztetések, de a meteorológiai szolgálat azt írta: a nap során északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.