- Az Alaptörvény nem legitim, és ezt nem most kezdtem el mondani, hanem akkor, amikor kivonultam a parlamenti vitájáról. Ha miniszterelnök leszek, nem fogok rá felesküdni - mondta Karácsony Gergely főpolgármester, kormányfőjelölt-aspiráns a Népszavának adott interjújában.. - De mi nem lehetünk Orbánabbak Orbánnál, nem mondhatjuk azt, hogy majd egyszerű többséggel alkotmányozunk, mert akkor nincs különbség, ez így nem megy.

Van egy sor javaslatunk, kidolgozott tervünk, amely megoldást kínál arra, hogyan tudjuk kiszabadítani a parlamentet a NER kétharmados gúzsából, ugyanakkor az új Alkotmányt nem akarnám siettetni. A rendszerváltás legnagyobb hibája ugyanis, hogy nem volt népszavazás az akkori alkotmányos rend megerősítéséről.

A pénz, a médiafölény és rengeteg állami intézmény maradna a Fidesznél ellenzékben is. Mi a garancia arra, hogy egy esetleges kormányváltás után a NER nem tér vissza azonnal? - szólt egy további kérdés. A válasz szerint a NER lényege a közpénz, ő pedig el fogja zárni a pénzcsapokat. Ehhez kétharmad sem kell, sőt új alkotmány sem, ehhez okos politika, kidolgozott program kell. Ha a csapok elzárulnak, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon. Erre utal, hogy mióta miniszterelnök-jelölt lett, sok „barátja” lett.

Vissza az iskolákat

Ha Karácsony miniszterelnök lesz, akkor Budapest nem fog több pénzt kapni, mint ami jár, de vissza fogja kapni, ami járt volna, de nem kapta meg. De nemcsak Budapest. A kezdő lépések között szerepel a gépjárműadó és az iparűzési adó megfelezése miatti kieső bevétel visszaszolgáltatása. Az önkormányzati rendszerhez mindenképpen hozzá kell nyúlni, a jelenlegi túlzott centralizációt vissza kell fordítani, lévén ez csak rontott a közszolgáltatások színvonalán. Az iskolákat visszaadná az önkormányzatoknak, a kisebb települések esetén autonóm önkormányzati társulásoknak.

Karácsony nem szívesen gondolkodok B tervben, arra az esetre, ha a Fidesz marad kormányon, mert szerinte a jelenlegi peremfeltételek melletti folytatás szinte lehetetlen vállalkozás. Már csak azért is maradna az A tervnél, mert a saját szemével látott döntés-előkészítő anyagokat, amelyek a bölcsődék, az óvodák államosításáról szólnak. Holott az önkormányzati kezelésben lévő óvodai ellátás minősége ma messze jobb, mint az állami kézben lévő általános iskoláké.

Ha a választások után nem lesz azonnali több száz milliárd forintos visszapótlás az önkormányzatnak, akkor nagyon súlyos válsághelyzet áll elő. Ezt az Orbán-kormány arra használná fel, hogy minden megmaradó feladatot elvegyen az önkormányzatoktól és a nap végén az önkormányzati képviselők és vezetők ott maradnának egymaguk az üres hivatalban.