Meg fogják pályáztatni a budapesti önkormányzati cégek vezetői pozícióit - mondta Karácsony Gergely vasárnap megválasztott főpolgármester a terveiről az Indexnek.

Tarlós István azt ígérte, hogy megszüntetik a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), de Karácsony ezt nem tervezi. A BKK marad, a vezetői pozícióra még akár Vitézy Dávid, a korábbi cégvezető is pályázhat.

A Városligettel kapcsolatban azt mondta, hogy úgy fogják módosítani a szabályozást, hogy új épület ne kaphasson építési engedélyt. Stratégiai cél, hogy az állami építkezéseket a parkban leállítsák. Ugyanakkor Karácsony is örül az új játszótérnek, vagy az Olof Palme-ház felújításának.

A stadionépítéseknél élni fog a vétójogával és leállíttatja a mobilgát-építést a Római parton.

Egységes parkolási rendszert szeretnének bevezetni Budapesten. P+R parkolókat ott szeretnének építeni, ahol van kapcsolat a kötöttpályás közlekedéshez. Karácsony azt szeretné elérni, hogy a kerületek ne tudják kiszervezni a parkolási rendszereket. Ha a jelenleg érvényes szerződések lejárnak, ne tudják azokat meghosszabbítani.

A budapesti tömegközlekedés folyamatosan alulfinanszírozott, mert a kormánytól nem jön elegendő forrás.

A gyerekeknél 7 évre emelik már jövőre az ingyenes közlekedés korhatárát, a hosszú távú cél pedig az, hogy 14 éves korig ne kelljen fizetni érte. A bérletárakat csökkenteni fogják.

A Lokál ingyenes lap szerződését igyekeznek módosítani majd, nem szeretnék, ha ingyenesen terjesztenék a Habony Árpádhoz köthető bulvárlapot Budapesten.

A Lánchíd gyalogoshíddá alakítását elképzelhetőnek tartja abban az esetben, ha a felújítás során azt látják, hogy a város autóközlekedése kibírja a lezárás időszakát. A felújítással kapcsolatban bizakodó, meg fogják vizsgálni a közbeszerzést és meg szeretnék valósítani a projektet.

A főpolgármester hosszabb távon szeretné a pesti rakpartot autómentessé tenni, de csak lassan, fokozatosan, a tapasztalatok folyamatos értékelésével. Első lépésben hétvégente tennék autómentessé a rakpartokat. A dugódíjat fokozatosan vezetnék be és egy budapesti népszavazás dönthet a fenntartásáról.

A választási eredménnyel kapcsolatban azt mondta, hogy a Fidesz elvesztette az önkormányzati választást. A párt számára az lenne az észszerű, ha ezt elfogadnák a választók döntését, és megpróbálnának együttműködni. Egyelőre azt látják, hogy Orbán Viktor is békülékeny hangnemet ütött meg. Karácsony Gergely pontosan tudja, hogy mik az erőviszonyok, de benne lehet a pakliban, hogy a Fidesz változtat politikáján - mondta.

Új helyzet az is, hogy egy sokszínű ellenzéket kell összefogni. A pártok a saját érdekeiket háttérbe tudták szorítani a közös cél érdekében méghozzá azért, mert a választópolgárok ezt kikényszerítették.