Két napja vette át  az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) átvette a betegszállítás irányítását, máris hatalmas fennakadások keletkeztek az egészségügyi ellátórendszerben. A 1820-as központi betegszállítási hívószám bevezetése váratlan túlterheltséget okozott, az egészségügyi szolgáltatók nem tudták zökkenőmentesen megrendelni a szállításokat - hívta fel a figyelmet közleményében a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE). Az egyesület átirányítaná a hívószámot az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányító központjaira.

A közlemény szerint  a szolgáltatás során adódó késések és feladatok elmaradása nem a betegszállító szolgáltatók hibája. A jogszabály szerint ugyanis a betegszállító csak akkor végezheti el a feladatot, ha azt a központi hívószámon keresztül megrendelték, és azt az OMSZ továbbította a szolgáltatók felé. A 1820-as központi hívószám túlterheltsége miatt a hívások egy része a mentés hívószámára irányítódott át.

Az orvos-megrendelők jelzése alapján így már a mentés biztonsága sem volt garantálható a 104-es vonal folyamatos leterheltsége miatt (voltak, akik órákig nem érték el a 104-es számon a mentés irányítást). Úgy vélik, merőben más megoldásokat kell alkalmazni, mert a Mentőszolgálat nem lesz képes a feladattal megbirkózni anélkül, hogy veszélyeztetné a mentés biztonságát.

A programozott betegszállításon kívül az elmúlt napokban közel 50 százalékkal csökkent a betegszállítások száma elsősorban a korlátozott betegfelvételi lehetőségek, valamint a nem megfelelő adatlap-kezelések és programhibák miatt. Ugyanakkor a betegszállítók költséghatékonysága legalább 30 százalékkal romlott az egy betegre fordított megnövekedett kilométer-követelmény következtében. A betegvárakozási idő jelentősen nőtt, a betegszállító szervezetek csak plusz munkaidővel tudták a hajnali órákig hazaszállítani az előző nap reggelén kontrollra beszállított betegeket - áll a közleményben.

A május elseje óta élő, betegszállítás rendelésére létrehozott központi hívószám vonalain valóban jelentkezett átmeneti túlterheltség, az Országos Mentőszolgálathoz ellátatlanul maradt betegszállítási feladatról szóló jelzés sehonnan sem érkezett - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.