Hamarosan már receptre írják fel a mozgást a háziorvosok. A programban, mint gyógyító-megelőző eszköz lesz a vény. A program a települési önkormányzatok és sportlétesítmények együttműködésével valósul meg. A programba jelenleg 24 önkormányzat jelentkezett.

Magyarországon a születéskor várható élettartam 4,5 évvel elmarad az unió átlagától. A nők 3,9 évvel, a férfiak 5,1 évvel élnek kevesebb ideig, mint az uniós átlag. Az Eurobarométer felmérése szerint is lusták a magyarok, az emberek 59 százaléka soha nem sportol.

A soha nem sportolók aránya 

  • Finnországban 8 százalék;
  • Svédországban 12 százalék;
  • Szlovéniában 25 százalék;
  • Csehországban pedig 26 százalék;
A magyarországi halálozások 9,7 százaléka egyértelműen a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, azaz naponta 37 magyar hal meg csak a mozgásszegény életmód miatt.


A WHO kutatása szerint az egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk, és az is jól látható, hogy kizárólag egészségügyre alapozva nem lehet társadalmi szinten jelentősen javítani az egészségi állapoton. Jobb, egyszerűbb, olcsóbb egy betegséget megelőzni, mint gyógyítani.

Ezért indult el az Aktív Magyarország Program is, hogy a magyarok aktívan, egészségesen éljék a mindennapjaikat. A Mozgás Receptre program a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) gondozásában, az Aktív Magyarország Program részeként, számos helyi önkormányzat, civil- és betegszervezet támogatásával valósul meg. A programban történő részvétel minden szereplő számára önkéntes.

Már számos számos nemzetközi jó példa is akad, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az Új-Zélandon elsőként bevezetett megoldás „Zöld recept” – az egészségügyi kormányzat szervezésében és felügyeletével, már elterjedt Svédországban az USA-ban, valamint Nagy-Britanniában is. 

Magyarországon az első fecske Budapest Főváros XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzata volt, ahol 2022-ben indult a zöld recept program, erről itt írtunk bővebben.

A megvalósítás során a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket, például a www.mozgasreceptre.hu honlap és közösségi oldalak működtetését.

Az első tapasztalatok, szerint a beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy a háziorvosok a gyógyítás során a legfontosabb életmódtényezőnek a  dohányzás elhagyását, a rendszeres mozgást, a fizikai aktivitást jelölték meg.

A megvalósítás fontos partnerei a települési önkormányzatok, akik abban segítenek, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz, és a lakossághoz, valamint bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes mozgási lehetőségeket biztosítanak.