Jelenleg nincs gyerek alapellátási ügyelet a fővárosban, ezért a szülők többnyire a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe viszik a gyerekeiket, ami egyes napokon két-háromszáz beteget is ellát az egyéb sürgős feladatai mellett – erről Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója beszélt az Indexnek adott interjújában.

Az OMSZ működőképes ügyeleti alapellátásra törekszik, ezért több gyermekellátó helyet is tervez Budapestre

– tette hozzá.

Az előkészületekről szólva a főigazgató elmondta: az eszközbeszerzés már lezárult, de a fővárosi telephelyeket még fel kell készíteni a betegek fogadására, és néhol még egyeztetések zajlanak arról, hogy az egyik vagy a másik utcában működjön-e az ellátás. 

Az átálláshoz egy nagyon fontos lépés még hiányzik: a váltáshoz a jogszabályi környezetet is meg kell teremteni, hiszen egyelőre csak az van törvénybe foglalva, hogy Budapest kivételével az ügyeleti ellátást az OMSZ működteti. Amint hivatalos feladatnak megkapjuk a fővárosi ügyelet megszervezését, mi ott leszünk a rajtkőnél

– fogalmazott Csató Gábor hozzátéve: reményei szerint ez még az idén megtörténik.

Az interjúban az OMSZ főigazgatója elmondta még, hogy eddig országosan a háziorvosok 80 százaléka írta alá az ügyeleti szerződést, a tavaly februári indulás óta félmillió beteget látnak már el az új rendszerben.

Egy éve azt vállaltuk, hogy 2024. február 29-ig átvesszük – Budapest kivételével – az ország ügyeleti ellátását. Fejér és Pest vármegye február 1-jei csatlakozásával teljesítettük a feladatot

– szögezte le.