A francia rendőrség megölt egy késsel és vasrúddal felfegyverkezett férfit, aki fel akart gyújtani egy zsinagógát az északnyugati Rouen városában – közölte Gérald Darmanin, francia belügyminiszter.

Nicolas Mayer-Rossignol, Rouen polgármestere szerint a zsinagóga elleni támadás nem csak a zsidó közösséget érintette, hanem az egész várost "megviselte és sokkolta".

A rendőrséget 06:45 körül hívták ki, miután a helyi jelentések szerint füstöt láttak felszállni a zsinagógából. Amikor a helyszínre értek, az egyik rendőr lelőtte a férfit.

A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet a zsinagógában. Úgy tűnt, hogy a fegyveres férfin kívül nincsenek áldozatok – mondta a polgármester. 

A zsinagógában keletkezett károkat jelentősnek nevezték. A helyi ügyész szerint két vizsgálat is folyamatban van – egyrészt az imahely elleni gyújtogatás, másrészt az épületen kívül tartózkodó férfi halála ügyében.

Gérald Darmanin belügyminiszter dicsérte a rendőrséget "reagálóképességükért és bátorságukért"

– számolt be róla a BBC.

A brit hírportál megjegyezte, hogy Nyugat-Európához hasonlóan Franciaországban is megugrott az antiszemitizmus azóta, hogy a Hamász tavaly októberben megtámadta Izrael déli részét, ami a jelenlegi gázai háborúhoz vezetett.

A hét elején egy párizsi emlékművet, – amely a második világháborúban Franciaország náci megszállása idején a zsidók mentésében segédkező 3900 férfi és nő előtt tiszteleg, – vörösre festett kezekkel mázoltak le. Emmanuel Macron elnök szerint a fal megrongálása aláássa Franciaország hőseinek és a holokauszt áldozatainak emlékét.

Franciaországban él a világ harmadik legnagyobb zsidó közössége Izrael és az Egyesült Államok után. A zsidó közösség egyik vezető személyisége, Elie Korchia megköszönte a rendőrségnek, hogy gyorsan reagált "egy újabb antiszemita drámára az országunkban".

Rouen imahelyeit már korábban is érte támadás. Nyolc évvel ezelőtt egy papot halálosan megkéseltek a városban, miközben istentiszteletet tartott.

A legutóbbi erőszakos cselekményekre napokkal azután került sor, hogy fegyveresek a várostól délre, egy autópálya-határátkelőhelyen rajtaütésszerűen lelőttek két börtönőrt. Az elítélt Mohamed Amra a támadás során megszökött, és még mindig szökésben van.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.