Akármilyen meglepő, a műanyag kezdetekben éppenséggel a természeti értékek megóvását volt hivatott támogatni. Nem volt ördögtől való az eredeti elgondolás, hogy megőrizzük a természetből származó anyagokat, de azt senki nem gondolta az első szintetikus polimer feltalálásakor, hogy ezzel egy szellemet engedtünk ki a palackból. 

AZ IZGALMAS INNOVÁCIÓBÓL VÉGÜL FÜGGŐSÉG LETT, MELYNEK KÖVETKEZMÉNYEI MÁRA EGYRE KEZELHETETLENEBBÉ VÁLTAK

Habár az elmúlt néhány évtizedben történtek már előrelépések annak érdekében, hogy kezeljük az egyre jobban terebélyesedő problémát, de az már tisztán látható egy ideje, hogy ezek tulajdonképpen inkább szépségtapaszoknak jók, és nem kezelik érdemben a problémát – írja a Zöld Pálya.

Egy újonnan megjelent kutatás azt taglalja, hogy az olajvállalatok és a velük azonos érdekeltségi körbe tartozó műanyaggyártók sem gazdaságilag, sem műszakilag nem képesek fenntartható megoldást találni az újrahasznosításra. Ezt persze nem kötik az orrunkra, és az erről szóló diskurzust inkább az úgynevezett „zöldmosás” irányába terelik.

A Center for Climate Integrity Research (CCI) által készített jelentés és a nemrégiben nyilvánosságra hozott belső dokumentumok együttese akár egy első lépés is lehetne az ágazat számonkérése felé. A CCI szerint a legfontosabb azt lenne, hogy minél hamarabb beismerjük a probléma létét, annak ránk nézve minden kellemetlen aspektusával együtt. 

A SZERZŐK SZERINT A MŰANYAGGYÁRTÓKNAK BE KELL ISMERNIÜK, HOGY HOSSZÚ ÉVTIZEDEKEN ÁT FÉLREVEZETTÉK A NYILVÁNOSSÁGOT.

Hazug kampányokat folytattak, amik időközben az oktatásba is beszivárogtak. Nemzedékek nőttek úgy fel, hogy az ágazat ferdítéseivel, hazugságaival találkoztak csak, és mára egy teljesen fals narratívából kifolyólag sokkal fenntarthatóbbnak gondolják a műanyag használatát, mint amilyen valójában.

Azt azonban a CCI kutatása is kijelenti, hogy nem teljesen veszett ügy az újrahasznosítás, csak teljesen máshogy kell hozzáállnunk. Elsődlegesen azzal tehetünk a legtöbbet, ha mellőzzük a használatát ott, ahol ez lehetséges. Az egyszer használatos műanyagokat viszont gyakorlatilag teljesen ki kellene vonni a forgalomból, ahhoz, hogy egy-két évtizeden belül ne öntsön el minket a szemét.