Szüntesse meg az átalányfinanszírozást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a lombikbébi kezeléseknél és állítsa vissza a korábbi ösztönző teljesítmény finanszírozást - javasolja Kaáli Nagy Géza, aki korábban a Kaáli Intézet tulajdonosa volt. Szerinte a megszorító korlátozások nélkül több gyermek fog születni Magyarországon.

Az elmúlt 10 évben Magyarországon háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya. Mintegy 300 ezer pár küzd gyermektelenséggel. A meddőségi programok segítségével évente 4 ezer gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka, ugyanakkor a meddő párok 25 százaléka minden segítség ellenére gyermektelen marad.

A professzor az MTI OTS-nek küldött közleményében azt írja: az állam által megvásárolt lombikbébi centrumokban tervezett változásokról Novák Katalin államtitkár 2019. december 19-én a következőket írta Facebook oldalán:

Azt szeretnénk, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, ezért segítjük a jövőben még jobban a nehézségbe ütköző párokat. Eltöröljük a teljesítmény volumen korlátot, azaz a jövőben lombikkezeléseknél nem alakulhatnak ki várólisták. A kapcsolódó gyógyszerek támogatását 100 százalékra emeljük.

Magyarországon a meddő párok 2022. júliusától csak állami meddőségi klinikákon kezelhetők. 

Az államosított klinikák

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.
  • a TritonLife Róbert Magánkórház

Kaáli Nagy Géza professzor azt írta: a Kaáli Intézet vezetőjeként hosszú évekig küzdött azért, hogy a meddő párok optimális finanszírozásban részesüljenek. Régi vágya teljesült azzal, hogy az életeket jelentő állami finanszírozás a betegek számára végül úgy tűnt, hogy megvalósul. A teljesítmény volumen korlátot eltörölték és a gyógyszereket is ingyenessé tették. De, mint írja: „mielőtt az állami tulajdonba került intézetek bevezethették volna a kibővített finanszírozási rendszert a Covid-járvány miatt kénytelek voltak bezárni. Ezeket a nehéz hónapokat úgy élték túl, hogy átalányfinanszírozás formájában havonta egy fix összeget kaptak működésre, amit úgy forintosítottak, hogy az előző havi bevételek átlagát vették alapul” – írja az átalányfinanszírozás menetéről a professzor.

A várólisták egyre hosszabbak

Sajnálatos módon ez még nem tartalmazta a teljes körű finanszírozás bevételeit, és amikor újra kinyitottak az intézetek akkor szembesültek azzal a problémával, hogy az elvégzett kezeléseket a NEAK nem finanszírozza, mert továbbra is érvényben maradt az átalányfinanszírozás. Kaáli Nagy Géza szerint az intézetek két lehetőség közül választhattak: vagy veszteségesen elvégzik a többlet lombikbébi kezeléseket, vagy a betegek várólistára kerülnek.

Utóbbi történt: a várólisták egyre hosszabbak lettek, a helyzet mintegy másfél éve változatlan.

Hiába szűnt meg tehát a teljesítmény volumen korlát, ha helyette a Covid-járvány végével okafogyottá vált átalányfinanszírozás továbbra is korlátozza azt, hogy minden vágyott gyermek megszülessen - írja Kaáli Nagy Géza. A cikk első verziójában tévesen írtuk, hogy a Versys-t is államosították. A Versys Clinics - Humán Reprodukciós Intézet Kft. által működtetett intézményt nem államosították, a klinka továbbra is magánintézmény formájában végzi a tevékenységét. Hozzátették: 2022. július 1-től meddőségi kezeléseket az intézmény nem végezhet a törvényi módosítások miatt, a meddő párok kezelését nemzetközi együttműködés keretein belül kiváló szlovák-, és csehországi intézményekkel közös együttműködésben biztosítja páciensei számára.

 

A cikk első verziójában tévesen írtuk, hogy a Versys Clinics - Humán Reprodukciós Intézet Kft. is államosították, de ez nem történt meg. A klinika továbbra is magánintézmény formájában végzi a tevékenységét. De 2022. július 1-től meddőségi kezeléseket az intézmény nem végezhet a törvényi módosítások miatt, a meddő párok kezelését nemzetközi együttműködés keretein belül kiváló szlovák-, és csehországi intézményekkel közös együttműködésben biztosítják a pácienseik számára.