A korábban látott ikerdeficit a múlté. Az árumérleg enyhe csökkenése ugyan meglepő, hiszen a KSH külkereskedelmi adatai még növekedésről számoltak még be, de ettől még így is jelentős volt a többlet - mondta Barta György, a CIB közgazdásza a második negyedéves MNB-számok kapcsán. Az adatokat ráadásul még látványosabbá teszi, hogy a korábbi negyedéveket az MNB főleg lefele revideálta.

A pénzügyi mérlegen a finanszírozási képesség többek között működőtőke-kiáramlásban mutatkozott meg. A 700 millió eurós tétel a válságnak, a gyenge reálgazdaságnak köszönhető, valamint az egészen szokatlan nem ortodox gazdaságpolitika is hozzájárulhatott a masszív tőkekivonáshoz. A portfólióbefektetések bár gyengébbek voltak, mint egy éve, de azt lehet tudni, hogy a külföld még mindig rekordértékben rendelkezik hazai állampapírokkal.

A finanszírozási helyzet javulása mögött jelentős szerepet játszik a devizahitelek törlesztése is - tette hozzá Samu János, a Concorde elemzője. Bár úgy tűnhet, hogy az exportdinamika csökkenése miatt a pénzügyi mérleg is mérséklődhet, azonban erre nem lesz tér. A tőkekiáramlás a kormány főleg bankokhoz kapcsolódó intézkedései miatt is növekedhet, a hazai állampapírok iránti kereslet csillapodhat. Mindennek valahol meg kell jelennie a folyómérleg oldalán és ez valószínűleg az import visszaesését jelenti majd, amely mögött a fogyasztás és a beruházás további korrekciója áll majd.

A szép többlet ugyanakkor önmagában támogathatja a forint árfolyamának alakulását, főleg, hogy a régióhoz képest is javuló értékeket mutat - hívja fel a figyelmet Barta. Lengyelországon belül például a folyómérleg egyre rosszabb eredményeket mutat és gyakran még a várakozásokat is alulteljesíti.