Bejelentette lemondását hétfőn Humza Yousaf skót miniszterelnök. Az edinburghi kormányfői hivatalban tartott sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy utódjának megválasztásáig ellátja hivatali feladatait. A szabályok szerint a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Pártnak (SNP) 28 napon belül kell új vezetőt találnia, ellenkező esetben parlamenti választást kell kiírni.

Gondolkodott Pedro Sánchez spanyol kormányfő is azon, hogy a feleségét ért korrupciós vádak miatt lemondjon-e tisztségéről. Ő azonban más döntésre jutott, mint skót kollégája.

Úgy döntöttem, hogy folytatom, ha lehet, még erősebb miniszterelnökként. Ez nem a szokásos ügymenet, a dolgok viszont másképp alakulnak

– jelentette ki a spanyol miniszterelnök.

Korábban találkozott VI. Fülöp spanyol királlyal is, hogy tájékoztassa őt döntéséről.

Sánchez felesége, Begoña Gómez ellen bírósági vizsgálat folyik a vádak alapján, miszerint pozícióját üzleti ügyletek befolyásolására használta fel. A kereset az előzetes szakaszban van, és a Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű szélsőjobboldali jogi platform nyújtotta azt be. A szervezet azonban elismerte, hogy a panasz mindössze újságcikkeken alapul, ebből kifolyólag a madridi ügyészség szerint a keresetet el kell utasítani.

Begoña Gomez 2024. február 13-án Madridban.
Begoña Gomez 2024. február 13-án Madridban.
Kép: Getty Images / Pablo Cuadra

Váratlanul érte ugyanakkor a befektetőket Noel Quinn HSBC-vezérigazgató lemondása. Bejelentette, hogy öt év után nyugdíjba vonul, ezzel azonnal elindítva az utódkeresést a londoni központú banknál.

„Egy intenzív öt év után most jött el a megfelelő idő, hogy jobb egyensúlyt teremtsek a magánéletem és az üzleti életem között. A továbbiakban portfóliós karriert kívánok folytatni” – mondta Quinn a Financial Times beszámolója szerint.

Meglepő régiós számok születtek

Lengyelországban megugrott az éves infláció áprilisban, 2,4 százalék volt a márciusi 2 százalék után. A jegybank kamatdöntő bizottságának egyik tagja szerint a fogyasztói árak tovább emelkednek majd júniusig. Az erősödő inflációs nyomást elsősorban az élelmiszerek és alkoholmentes italok gyorsuló áremelkedése okozta, miközben csökkent a villamos energia, a gáz, illetve a benzin ára.

Mindeközben Varsó költségvetési tervet szeretne készíteni annak biztosítására, hogy az adósságlimit érintetlen maradjon, ami most a bruttó hazai termék 54 százaléka. Hasonló problémákkal küzd Bukarest is: a román pénzügyminisztérium szerint a GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága

Romániában egyébként – amikor az államadósság meghaladja a GDP 50 százalékát – automatikusan életbe lépnek a 2010-ben elfogadott adóügyi és költségvetési felelősség törvény előírásai. Ezek takarékosságra kötelezik a kormányt, többek között létszámstopot rendelve el a közszférában.

Ion Marcel Ciolacu román miniszterelnök 2023. július 4-én Berlinben.
Ion Marcel Ciolacu román miniszterelnök 2023. július 4-én Berlinben.
Kép: Getty Images / Janine Schmitz

Szerbia GDP-növekedése pedig 4,6 százalékra gyorsult az első negyedévben éves összevetésben az ország statisztikai hivatala szerint. Januárban a szerb gazdaság éves szinten 3,8 százalékkal bővült, ami már akkor meghaladta a várakozásokat.

Úton már a fegyveres segítség

Németország egy újabb adag fegyvercsomagot adott át Ukrajnának, amelyben 10 Marder gyalogsági harcjárművet, egy Skynex légvédelmi rendszert, Leopard 2 harckocsikhoz való lőszert és IRIS-T SLM légvédelmi rakétákat küldenek a háborúban álló országba.

A német kormány hivatalos honlapján azt is megerősítette, hogy

folyamatban van a következő Patriot légvédelmi rendszer szállítása is, amire Kijevnek égető szüksége van az orosz támadások visszaszorításához.

Belarusz és Irán pedig megvitatta az együttműködés fejlesztésének lehetőségét a harci kiképzés területén  – erről a belarusz védelmi minisztérium sajtószolgálata írt Aljakszandr Bász vezérőrnagynak, a belarusz fegyveres erők harci kiképzési főosztálya vezetőjének iráni látogatását követően.