Nyilvánosságra hozták, hogy 2023-ban a felsőoktatása való jelentkezéshez melyik szakon miből kötelező az emelt szintű érettségi – írja az Eduline.hu.

A táblázatok tartalmazzák az adott képzési területen az egyetemek által közösen kiválasztott és a felvétel feltételéül meghatározott érettségi vizsgatárgyakat és a vizsgák szintjét.

A diákoknak még a tanévkezdés és a fakultatív tantárgyak kiválasztása előtt érdemes jól átgondolni, hogy 2023-ban miből tesznek emelt szintű érettségi vizsgát. Bár a felvételi rendszer 2024-ben átalakul, jövőre az eddig megszokott rendben zajlik majd, azaz minden alap- és osztatlan képzésre felvételizőnek legalább egy emelt szintű érettségit kell tennie.

Megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget

Csák János innovációs és kulturális miniszter még július végén jelentette be, hogy 2024-től átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget. Egy új, egyszerűbb, rugalmasabb felvételi rendszert fogadott el a kormány, amely alkalmazkodik a diákok és az egyetemek igényeihez - mondta a tárcavezető.

2024-től a felsőoktatási intézmény az 500 pontos felvételi rendszeren belül maga dönthet majd 100 pontról,

valamint az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről, azaz arról, hogy mely esetekben szükséges emelt, vagy középszintű érettségi – mondta Csák János.