Több választ is kapott Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója a Balaton-parti önkormányzatok vezetőitől azzal kapcsolatban, mi alapján határozzák meg a strandbelépők árát, és milyen feltételek mellett válhatnának ingyenessé a strandok. A politikus szerint az önkormányzatok kompenzálása mellett ingyenessé kellene tenni a szabad vizek melletti strandokat. Követendő példaként említette azt a nemrégiben hozott horvát törvényt, mely megtiltja, hogy a tengerpartért pénzt szedjenek.

Molnár Zsolt elmondta: az, hogy az önkormányzatok rossz költségvetési helyzetükkel vagy a strand fenntartási költségeivel indokolják a díjszedést, nem magyarázat, hiszen az ország minden részén nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, a fenntartási költségeket tekintve pedig

hasonló alapon pénzt szedhetnének a hegyekben elhelyezkedő települések is a kirándulóktól az út fenntartási költségeire hivatkozva.

Több polgármester kompenzációtól tette függővé a strandok ingyenességét, az MSZP javaslata viszont pontosan azt tartalmazza, hogy kapjanak állami kompenzációt az önkormányzatok az strandok díjmentességéért.

A szomszédos Horvátországban olyan – példamutató – törvény született nemrég, mely megtiltja, hogy a strandokon az Adriai-tengerbe való bejutásért pénzt szedhessenek, mindenki számára biztosítani kell az ingyenes fürdőzést. Az MSZP törvényjavaslatot fog benyújtani ősszel, hogy a Balaton mindenki számára elérhető legyen önkormányzat fenntartás mellett, a Balaton túlépítését elkerülve – tette hozzá.

 

 

 

Terjeszkedik a fizetőparkolós szörny a Balaton déli partján is

Most Balatonbogláron lépték meg a fizetős parkolás bevezetését, azt mondják, ebből tartják majd fenn az amúgy ingyenes strandokat. A parti övezetben óránként 400, a többi zónában 300 forintot kell fizetni a parkolásért. Bővebben>>>