A lakások energetikai korszerűsítése terén bőven van tér az előrelépésre, ugyanis a tavaly gazdát cserélt lakóingatlanok 51 százaléka átlagos vagy annál rosszabb besorolású volt. „Az új energiatanúsítvány nem pusztán formai kellék. A vevőknek érdemes lesz komolyan venni és megkövetelni azt, mert világos képet ad arra vonatkozóan is, hogy milyen korszerűsítésekre lesz szükség a jövőben a megvásárolni kívánt ingatlanban” ‒ mondta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője.

Megváltozik és részben szigorúbb lesz az lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó      szabályozás november elsejétől, ez pedig új időszakot nyit a lakáspiacon és a lakáshitelezésben is. A változtatás nyomán várhatóan felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál. 

Az energiatanúsítvány nem csupán egy formai kellék

Az új szabályok szerint az eddigi tíz helyett öt évig lesz érvényes a lakásokra kiadott energiatanúsítvány, amely a mostanival ellentétben az épületet és az ingatlan egyben vizsgálja és részletesebb képet nyújt azok energiahatékonyságáról, így például a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásáról is. 

Az új energiatanúsítvány ‒ az összesített energetikai jellemző alapján történő besorolás mellett ‒ megmutatja azt is, hogy az adott ingatlannak mekkora a fajlagos széndioxid-kibocsátása. Változnak az energiahatékonyságra vonatkozó besorolások is: az „A+++” kategóriába kerülnek a legjobb ingatlanok, a leggyengébb minősítés pedig az „I” kategória lesz. 

Az új energiatanúsítvány nem pusztán formai kelléke egy ingatlan adásvételének. Az energetikus az épületszerkezet minden részére vonatkozó elemzést készít, és a tanúsítvány részét képezi egy ütemezett felújítási terv is

– hívja fel a figyelmet Suba Levente. Ilyen formában a vevő pontosabb képet kap arról, hogy milyen sorrendben, milyen korszerűsítésekre lesz szükség a megvásárolandó ingatlanban.

Így meg tudja becsülni a várható többletköltségeit is, ez pedig az ármegállapodás során akár még kedvezőbb alkupozícióba is hozhatja.

A Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka, azaz több mint 64 ezer volt „FF”, azaz átlagos vagy annál rosszabb kategóriájú az energiatanúsítvány szerint. Ez csekély javulást jelent a 2017-es 54 százalékhoz képest. „A magyar lakásállományt nézve bőven van tér a fejlődésre, egyebek mellett energiakorszerűsítési szempontból is” ‒ nyilatkozta Suba Levente.

Nagyobb lesz a kereslet az energiatakarékos ingatlanok iránt

A lakásállomány minőségének javulásához is hozzájárulhatnak a korábbinál pontosabb és részletesebb energiatanúsítványok. Ezeket egyre több vevőjelölt fogja komolyan venni, ahogy közvetve hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is. 

„Várhatóan a takarékosabb, alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkező lakóingatlanok iránt nagyobb lesz a kereslet. Arról nem beszélve, hogy a fenntarthatósági céloknak, a klímaváltozás elleni harcban is fontos szerepet játszhatnak” ‒ hangsúlyozta a szakember. Az alacsonyabb energiafogyasztású lakások iránti várható keresletnövekedés és felértékelődés miatt érdemes megfontolni egy-egy elavult rendszerrel rendelkező lakóingatlan korszerűsítését, mert bár jelentős kiadással járhat, jó eséllyel megtérülő beruházásról van szó.