Azok a mezőgazdasági termelők mentesülhetnek az útdíj megfizetése alól, akiknek az éves árbevételük legalább 50 százaléka mezőgazdasági főtevékenységből származik - derül ki a keddtől, vagyis az e-útdíj bevezetése után egy nappal hatályos kormányrendeletből, a Magyar Közlöny június 30-ára keltezett 111-es számában jelent meg.

A mezőgazdasági termelők útdíjmentességére vonatkozó szabályok szerint a díjköteles útszakaszok használatára az illetékes jegyzőtől lehet kérni meghatározott termények szállítását lehetővé tevő, a díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítványt. (A jegyző július 1-jén, hétfőn a köztisztviselők napja miatti szünet okán biztosan nem érhető el.) Ez a bizonyítvaán július 1-je és november 30-a között a kérelemben meghatározott termény betakarításának idejéig, de legfeljebb 30 napig érvényes és a kérelmező székhelye vagy lakóhelye és a használatában álló termőföld, tanya vagy telephely közötti útdíjköteles útszakaszra vonatkozik. Mindebből az is kiolvasható, hogy azok, akik például saját telephely híján közvetlenül a felvásárlónak, integrátornak szállítanák a terményt a földekről a betakarítás után, nem élveznek útdíjmentességet.

A jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány alapján az egyetemes útdíjszolgáltató az abban megjelölt útdíj-köteles útszakaszokra díjmentes viszonylati jegyet állít ki.