Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint az összevásárolt élő állatok az ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni – közölte a szervezet.

Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak unott teherként van a lakásokban.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva  esetekkel is találkoztak. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni.

Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik.

Megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Felelős állattartó az állat egész életére gondol, ha ez nem biztosítható, akkor vegyenek csoki díszeket, plüss figurákat.

Utcára dobva a háziállatként tartott nyuszi önálló életre képtelen. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központjába idén is fogadják al eldobott nyulakat.

A www.orpheus.hu felületén lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.