Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közölte, a határszelvénytől mintegy két kilométerre lévő híd állapotáról szerda este kaptak értesítést a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól.

Mivel a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, azonnal intézkedtek.

Kövizig
Kép: Kövizig

A duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat és megszüntették a duzzasztást.

gyulai tápzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek az éjszaka.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára. Ha szükséges, akkor a gyulavári híd alá terelőművet telepítenek, hogy megfogja a híd darabjait.

A híd darabja a gyulai duzzasztónál
A híd darabja a gyulai duzzasztónál
Kép: Kövizig

Harmadfokú készültségben a Körös-vidék

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvény által érintett őrjárásaira, emellett állandó, 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek.

A Gyulai duzzasztónál és a Gyulavári híd alatti kárelhárítási helyen egy-egy fénytornyot telepítettek és az éjszaka folyamán be is üzemelték azokat.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára.

Kövizig
Fénytornyokat telepítettek
Kép: Kövizig