A gazdasági tárcáknál újfajta hatásköri megoszlás lesz, a Pénzügyminisztériumnak egy válságidőszakban kell a költségvetés fenntarthatóságát biztosítania, így tud erre koncentrálni, a gazdaságfejlesztési kérdések pedig Nagy Mártonnál és Palkovics Lászlónál vannak. Ez olyan egyensúlyt hoz létre, amely a működőképességet szolgálja – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az extraprofitot megcélzó különadóknál a magyar kormány ugyanúgy jár el, mint 2011-2012-ben, egyeztet az érintettekkel, és az adójogszabályokat majd az igényeknek megfelelően fogadják el, ha az állami érdeket nem sértik - fogalmazott a politikus. (Szavait árnyalja, hogy a magyarországi legnagyobb, külföldi tulajdonú kereskedőit képviselő OKSZ szerint az extraprofitadó előkészítésekor tagvállalkozásaikkal nem egyeztettek.)

Nem jó érzés bárkitől megtermelt hasznot elvenni, még akkor sem, ha ez összefüggésben áll a háborúval és a megszokottnál nagyobb bevételt eredményez – fogalmazott a miniszter, aki szerint extraprofit két területen, a bank- és az energiaszektorban biztosan fennáll.

A beruházások elhalasztása kapcsán is keveset árult el: szavai szerint semmiről nem mondanak le. „Az előkészítés általában hosszabb, mint a kivitelezés, ezért semmilyen tervről nem kell lemondani. Ahol tervek már vannak, ott egy évvel halasztunk”. Elmondása szerint megvárják, hogy rendeződik-e a piac, az infláció és helyreállnak-e az ellátási láncok.

Gulyás Gergely a különadók miatt nem számít külföldi perekre, ezeket az eljárásokat már tíz évvel ezelőtt is megnyerték, inkább a benzinárstop miatt indulhatnak uniós jogi eljárások, de úgy véli, jó érveik vannak. „A Mol profitjából fizetjük meg az intézkedés árát, de egész Európának nem tudjuk megfizetni” – tette hozzá a kancellária vezetője.