Európa-szerte folytatódik az enyhe tél, ami kedvez a fűtésszámláknak, sőt, az időjárásnak hála a sokak által vizionált gázhiány is elmaradt.

A spórolás és az enyhe időjárás mellett a energiaáremelkedés miatti tudatos fogyasztói magatartásnak, és a kormányzati takarékossági intézkedéseknek is betudható, hogy 2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. 

A Portfolio szerint a holland TTF gáztőzsdén kedd reggel közel 10 százalékos mínuszban volt a gáz ára az európai enyhe időjárásnak köszönhetően, amiben nem is jósolnak változást a következő hetekre a meteorológusok.

Az árcsökkenéssel 60 euró alá esett a megawattóránkénti jegyzés, a tavaszi 345 és az őszi 342 eurós szintekhez viszonyítva pedig már több mint 80 százalékot esett a gáz ára.

Az időjárás mellett az is az európai gázáraknak kedvez, hogy telítettek a kínai tárolók, ezért átirányítják a februári és márciusi LNG-szállítmányokat Európába. Az európai gáztárolók magas telítettsége (80 százalék) is biztatónak tűnik, mivel meghaladja az egy évvel ezelőtti 50 százalékos értéket, és az ötéves szezonális 70 százalékos átlagot.

Gázár növekedést gátló tényezők

A nehézséget a szigorú kínai járványügyi korlátozások feloldása jelenti, mert Kína energiakereslete hirtelen megnőhet. Ráadásul a holland kormány nem enged a tervéből, hogy bezárja a groningeni gázmezőt. Ezt az energiaválság előtt is tervezte a térségben megerősödött szeizmikus aktivitás miatt, ami földrengésveszélyt okozott.

A földgáz iránti keresletet már a 2021 őszén indult orosz geopolitikai hadviselés okozta, amellett, hogy a pandémia utáni újranyitás is a keresletet erősítette. A kínálat szűkülése körüli aggodalmaktól hamar megugrott a gázár, a csúcsot akkor a 178,8 eurós megawattóránkénti szint jelentette.

Mindezek ellenére a 2021 nyári 35-45 eurós átlagszintekhez képest nagyjából 50 százalékkal áll magasabban a jelzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!