A héten szavazhat a parlament arról, hogy megépüljön Budapesten a Fudan Egyetem, ugyanis az erről törvényjavaslatot nem vették le a napirendről. Mint ismert a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától, hogy a projekt megvalósulhasson, valamint közel 100 milliárd forint támogatást is biztosít a beruházásra, amelyet kínai építőipari cégek végezhetnének el. A tervet sokan kritizálták, így Budapest ellenzéki főpolgármestere, Karácsony Gergely és a helyet adó IX. kerület vezetője, Baranyi Krisztina is. Orbán Viktor miniszterelnök (aki maga is tárgyalt a budapesti campuszról), valamint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezték, hogy a kormány nincs ellenére egy budapesti népszavazásnak, az ellenzéki pártok és civilszervezetek konzultációt szerveztek a kérdésről.

A közölt eredmények alapján a június 4. és 13. között lebonyolított kérdőívezés szerint gyakorlatilag nincs olyan budapesti, aki a jelenlegi formájában támogatná a beruházást és az egyetem itteni központjának létrehozását. 

 

  • 96,92 százalék nem ért egyet a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával
  • 94,38 százalék nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy "egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?",
  • 99,18 százalék nem támogatja, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére
  • 98,74 százalék nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyenképzést magyar diákoknak.

 

Karácsony Gergely ennek fényében azt mondta, hogy "Budapesten nincsen semmilyen érdemi támogatottsága annak a beruházásnak, amelyet a Fidesz akar rákényszeríteni Budapestre, a IX. kerületre és az országra" - írja az Index. Idézik, hogy a főpolgármester arról is beszélt, hogy míg Gulyás Gergely miniszter arról beszél, hogy a projekt nincs olyan szakaszban, hogy arról érdemben véleményt lehessen nyilvánítani, addig a parlamentben holnap meg fogják szavazni az előkészületek megtételét jelentő törvényeket. Így a politikus - aki az ellenzéki miniszterelnökjelöltség egyik aspiránsa - szerint a fideszes politikusoknak nemmel kell szavazniuk, ha már a miniszterelnök is azt mondta korábban, hogy "Budapesten semmi nem épül meg, amit a budapestiek nem szeretnének".

Ha a Diákváros (állami tulajdonú) területeit átadják a Fudannak, akkor azzal megalapoznak egy olyan későbbi helyzetet, ahol már nem lesz mit tenni – mondta Baranyi Krisztina, hozzátéve, hogy a Fudan Alapítványnak átadni tervezett vagyonelemek elvesztenék közpénzjellegüket.

Bár az elég valószínű, hogy a konzultáción inkább az ellenzéki pártok szimpatizánsai vettek részt, más, a fővárosi lakosságra nézve reprezentatív kutatások is 90 százalék körüli elutasítottságot mutatnak az egyetemmel szemben. Az Opinio Intézet legutóbbi felmérése alapján a Diákváros és a Fudan közti választást felvető kérdésre a kutatás résztvevőinek nagy többsége, 91 százalék válaszolta, hogy a magyar diákokat kiszolgáló intézményt kell előtérbe helyezni a kínai egyetemmel szemben