Jelenleg 22, az állam által felsőoktatási intézmények fenntartására létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvány működik az országban, de közöttük csak egy van, amelyik nem tart fenn egyetemet, mert nem is létezik az intézmény, amiért felelne. Ez a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány, amely tavaly nyár vége óta működik, és friss beszámolójából kiderül, hogy fennállásának négy hónapja alatt érdemi munkavégzés nélkül is sikerült több, mint 55 millió forint közpénzt elköltenie - olvasható a portálon.

Mivel az augusztus végén bejegyzett alapítványnak az állami indulótőkén kívül semmilyen saját bevétele nem volt 2021-ben, nem csoda, ha veszteséges évet zárt: adózott eredménye mínusz 55 millió forint volt a mérlege szerint. A kiadások kicsit több, mint felét, 27,53 millió forintot jogi szolgáltatások kifizetésére, könyvvizsgálóra és vagyonellenőri szolgáltatásra fordították. 

Az alapítvány beszámolójából nem derül ki, hogy a kiadások 40 százalékát kitevő jogi költségek mit takarnak és azon mely ügyvédi irodák, milyen arányban osztoznak,

Az alapítványnál a kiadások másik felét, 27,52 millió forintot fizetésekre költöttek. A kuratórium négy tagja és a felügyelőbizottság három tagja havi rendszeres összeget kap: ők megbízási díjra jogosultak. Csak a főigazgatót, akit október második felében neveztek ki, így kevesebb, mint 2,5 hónapot dolgozott összesen bruttó 4,34 milliós összegért (plusz bérjárulékok) foglalkoztatják.