Jövőre 3,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságtól Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Ez valamivel magasabb az átlagosnál, a szakember azzal indokolta az optimizmusát, hogy egyrészt gazdasági élénkítő programot vár a kormánytól, másrészt a német feldolgozóipar és a szolgáltató szektor elváltak egymástól, utóbbi bővül.

A fejlődéshez beruházások kellenek. A beruházási ráta most viszonylag magas Magyarországon (25 százalék), de hosszabb távon nézve nem tudott az ország a régiós átlag fölött teljesíteni, emiatt a mérsékelten innovációs országok között van csak az ország, nem éri el se a csehországi, se az uniós szintet.

Elmaradó versenyképesség

Problémát jelent, hogy nincs megfelelő szakképzés, a cseheknél a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok munkavállalóinak 70-80 százaléka vesz részt rendszeresen valamilyen kurzuson, Magyarországon ennek a töredéke. Az adminisztrációs terhek is nagyon. Magyarországon évente 277 órát vesz el egy cégtől az adóbevallás és hasonló tevékenységek, Észtországban mindössze 50 órára van szükség ehhez, a különbség több mint 28 munkanapnyi idő.

Digitálisan is alulfejlett a kkv-szektor - mondta Kökény Roland, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője. A vállalkozások csak harmadának van Facebook-oldal, a Linkedinen a tizedük van fent. A kisvállalkozások bizakodóak, a K&H bizalmi index fölfelé megy, a cégek nagyobb nyereségre és árbevételre számítanak a következő időszakban. Aggasztja azonban a cégeket a munkaerőhiány. A vállalkozások beruházási hajlandósága magas, de ez leginkább különböző informatikai eszközök, gépek lecserélésében ölt testet.

Gyenge marad a forint

Az elmúlt napokban rekord mélyre süllyedő forint alulteljesít más devizákhoz képest - mondta Németh Dávid. A jegybankot ez a jelek szerint nem zavarja, az infláció ugyanis világszerte nem magas, és arra várnak, hogy ez a magyarországi áremelkedést is megállítja.

Magyaroszágon viszont az infláció emelkedik, a maginfláció már 4 százalékos, és a szakember arra számít, hogy a következő években 3 százalék fölötti ütemben romlik majd a pénz értéke. Németh Dávid szerint nem fog erre reagálni a jegybank, ezért a forint tovább gyengülhet, jövőre 343-345 forint körüli szintre emelkedhet az euró ára.