Nyilvánvaló, hogy az infláció látványosan rányomja a bélyegét a kiskereskedelem forgalmára: természetes jelenség, hogy amikor mennek fel az árak, a vásárlók behúzzák a féket és visszafogják a költekezést, ez látszik most is.

Első pillantásra riasztó az áprilisban mért, 13,6 százalékos mennyiségi visszaesés a bolti forgalomban, azonban ehhez érdemes figyelembe venni az elmúlt három év szélsőséges jelenségeit is

– értékelte a Napi.hu-nak a kedden megjelent fogyasztási adatokat az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legújabb közlése szerint a boltokban eladott áru mennyisége az áprilisi nyers adatok szerint 13,6 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

  • A jelentős visszaesésben az élelmiszerek értékesítése – naptárhatástól megtisztítva – 8,6 százalékkal,
  • míg az iparcikkeké 10,7 százalékkal csökkent,
  • benzinkutakon pedig 22,9 százalékkal mértek alacsonyabb forgalmat húsvét környékén.

Így alkalmazkodik a magyar: a rezsicsökkentés tartós spórolásra bírta a lakosságot

Magyarország energiaszámlája 2022-ben négyezer milliárd forinttal több, amire a fogyasztás csökkentése volt az egyik válasz. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a tudatos fogyasztás erősítette az ellátásbiztonságot. Bővebben>>>

Felbolydult a boltok világa

Árnyaltabb a nem túl kedvező összkép a fogyasztásban, ha figyelembe vesszük, hogy a 2020-as, 2021-es és 2022-es események alaposan felforgatták a kiskereskedelmi piacot, amikor több, szokatlan hatás érte a bolti vásárlásokat.

2020-tól két éven át a Covid-járvány okozott fennforgást, amelyből tavaly már ugyan kilábalás volt, de megindult egyidejűleg a drágulás is, főleg a második félévben.

A negyedik hónap forgalmát jellemzően a húsvét hatás is mindig befolyásolja, bár az ünnep egyik évben márciusra, másik évben áprilisra esett, ezért ezt a két hónapot érdemes egyben vizsgálni.

A járvány éveiben nem változott az élelmiszerek eladása, sőt, tavaly áprilisban nőtt, ehhez mérten esett vissza idén az infláció miatt

– magyarázta Vámos György.

Jelentős jövedelmek a családoknál

A 2022-es, havi eredményekhez képest idén márciusban 12,6 százalék, áprilisban 13,6 százalék volt a volumen visszaesése összességében, ami ijesztő eredmény.

Egy évvel korábban viszont még közel 16 százalékos növekedés volt jellemző az élelmiszerek és az iparcikkek eladásaiban is. Ennek hátterében egyrészt a több területen látványos béremelések álltak, másrészt az, hogy az első félévben jelentős plusz jövedelmekhez jutottak a családok, amely szinte azonnal megjelent a bolti fogyasztásban.

Akkor még mérsékeltebb volt az infláció, amely az elkölthető jövedelmek növekedésével együtt megugrást idézett elő a lakossági fogyasztásban, lényegében minden területen. Ez alapozta meg azt a magas bázist, amelyhez képest az idén tavasszal mért visszaesés mértéke drasztikusnak tűnik – mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy közben az éves átlagok szerint

idén a tavalyi forgalomnövekedés mértékével csökkent a forgalom, a korábbi évekhez képest pedig nem változott érdemben az eladott árumennyiség.

Boltbezárások a járvány idején

Úgy folytatta: 2020-2021-ben a pandémia miatt többször voltak olyan időszakok, amikor zárva maradtak például az iparcikk üzletek vagy változott az áruházak nyitva tartása, ami kétségtelenül befolyásolta azt az eredményt, amihez mérten megjelennek az idei, rossz kiskereskedelmi adatok.

járványhatások, az üzletbezárások miatt hónapokon át hullámzott a forgalom, emiatt az egyik évben durva visszaesés, a másikban nagyobb növekedés volt néhány áruterületen, például a ruhaüzletekben, a bútoráruházakban, a műszaki cikkeknél.

  • Ugyanígy, az üzemanyagok értékesítése 2021 áprilisában 10 százalékkal,
  • tavaly – a benzin-ársapka mellett – 12 százalékkal nőtt,
  • idén tavasszal viszont – a drágább árszinttel – csökkent 11,5 százalékkal.

Rajtunk is múlik, hogy sínylődnek a kisboltok

Hanyagolják a fogyasztók a kisboltokat, amikor élelmiszerért indulnak vásárolni, vagy üzemanyaggal töltenék fel járművüket. Ez meg is látszik a vegyes élelmiszerüzletek bevételén, ugyanis jelentős mértékben csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma februárban. Bővebben>>>

Enyhülés az év végére

Vámos György szerint tény, hogy mostanra az infláció alaposan visszafogta a költekezést, ám szerinte azért érdemes több évre visszamenőleg nézni az összképet, mert így összességében nem mutatkozik akkora elszegényedés a bolti kiadások alapján.

A kilengésekkel együtt az évek alatt szinten maradt a kiskereskedelemben eladott áruk mennyisége – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy idén az infláció mérséklésére tett törekvésekkel esélyes, hogy a második félévben valamelyest erősödik a kiskereskedelem.

(Szerző: Thurzó Katalin)