Alapjogokért Központról (AK) indulásának pillanatában tízmilliós támogatást kapott a Fidesztől, kevesebb mint tíz év alatt pedig eljutottak odáig, hogy évente milliárdos támogatásokat kapnak - írja a Telex, amely videóban dolgozta fel a témát.

A Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) ugyanis ugyanazon a napon – 2013. június 17-én – ítélt meg egy 31,6 millió forintos támogatást a Jogállam és Igazság Kft.-nek, amikor ennek a vállalkozásnak a cégbírósági bejegyzése befejeződött. Ez a cég tartja fenn és működteti a központot.

A témával kapcsolatban számos háttérbeszélgetést folytattunk különböző kormányzati és kormányközeli szereplőkkel, és teljes egyetértés volt abban, hogy az AK lényegében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek köszönheti, hogy el tudott indulni és fenn tudott maradni.

A miniszter arra a kérdésre, hogy szokott-e szólni a különböző szervezeteknek (Jegybank, Batthyány Lajos Alapítvány, Fidesz pártalapítványa), hogy támogassák az AK-t, Gulyás azt válaszolta, hogy „a Fidesz pártalapítványánál volt ilyen szerepem, azóta nincs ilyen szerepem”.