A parlament két hét múlva szavaz 2012-es költségvetés megalapozó jogszabály-módosításokról, amelynek keretében a kormány szigorítaná a közút mellett elhelyezett reklámtáblák büntetését. Az Orbán-kormány egy évvel ezelőtt indított hadat a közutak melletti magáningatlanokon elhelyezett reklámtáblák ellen - amit a kormány a hirdetőtáblák balesetveszélyes voltával indokolt, ugyanakkor a köztéri hirdetési piac szereplői inkább a piacról való kiszorításukat látták a törvényjavaslatban.

Az egy éve létező jogszabály nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - ezért a kormány a szigorítás mellett döntött. A parlament előtt levő javaslatban már minimalizálják a büntetés alsó értékét, amit százezer forintban határoztak meg - vagyis kötelező ezt a legkisebb bírságot kivetni. Ugyanakkor jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy amíg le nem bontják a közlekedést zavaró reklámtáblát - akkor az ingatlan tulajdonosára ismételten kivethető legyen az akár fél millió forintos büntetés - vagyis a telektulajdonosok - vagy a helyettük fizető hirdetőcégek nem ússzák meg az egyszeri fél millió forinttal a táblák fenntartását.

A parlament előtt fekvő javaslat finomítana a bírságolási módszeren: a bírság meghatározásakor az eljáró közlekedési hatóság mérlegelheti, hogy mekkora a közvetlen balesetveszély mértéke, ismételten megeszik-e a tilalmat. A közlekedési hatóságnak azt is mérlegelni kell, hogy a hirdetőtáblának mekkora a tájromboló hatása, illetve foglal-e engedély nélkül termőföldet. Ez utóbbi tétel meglehetősen sajátos mérlegelési szempont - hisz a hirdetőtábláknak a kormány anno baleset-veszélyességi szempontok miatt üzent hadat - ugyanakkor kérdéses, hogy az amúgy tájképet esetleg romboló hirdetőtábla mitől lenne egyben balesetveszélyes.