"Ez a háború, mint a legtöbb nemzetközi konfliktus, oda szűkül, hogy próbáljuk megérteni, mi van az ellenfél fejében, ez esetben, hogy mi alapján hoz döntést Vlagyimir Putyin. Akinek a hátországát is biztosítani kell, a saját szankcionált oligarcháit, a többezer bebörtönzött tüntető és elesett katona családját. Putyin érdeke, hogy olyan feltételeket teremtsen, hogy kiszállhasson még nyár előtt a háborúból" - többek között ezt mondta a vajdasági magyar nyelvű hírportálnak, a Szabad Magyar Szónak Feledy Botond külpolitikai szakértő. 

Úgy vélte, hogy az orosz kockázatelemzés részben a saját narratíváinak csapdájába esett. Azt hitték, hogy az ukránok nagyobb része is szívesen megszabadulna majd Zelenszkijtől, hogy a gyors és nem véres háború a nyugatot nem fordítja ki a sarkából, és alighanem a felsőbb vezetés nem tudott mindent az orosz sereg állapotáról. Ez utóbbi Feledy Botond szerint a szovjet mintát követi, felfelé szép jelentések mentek évek óta, miközben a valóság a katonai raktárakban azért más volt. Ettől függetlenül senki se becsüli le az orosz sereg súlyát, csak sokkal véresebb és hosszantartóbb konfliktusba fog most ragadni, amelynek kimenetele egyre bizonytalanabb lesz az érezhető gazdasági szankciók és az ukránoknak nyújtott érdemi segítség mellett.

"Tehát az idő nem az oroszoknak dolgozik, viszont az ukrán lakosság töréspontja az, amely meghatározhatja, hogy Zelenszkij csapata meddig képes a morált fenntartani" - tette hozzá.

A béketárgyalásokról azt mondta, hogy jelenleg az orosz fél követelései – Ukrajna „nácitlanítása”, ami a kormány leváltását/elüldözését jelentené az orosz fél értelmezésében, Donyeck és Luhansz függetlenségének elismerése, a Krím Oroszországhoz való tartozásának elismerése, illetve Ukrajna elköteleződése a tartós semlegesség mellett – teljesíthetetlenek, azaz az ukrán fél teljes megalázását jelentené az elfogadásuk; illetve a 2014 óta elfoglalt nyugati állásponttal is szembe menne. (A teljes interjút itt lehet elolvasni.) 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.