Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint komoly probléma, hogy a magyar társadalomban a tőketulajdonos megmaradt ellenségnek a szocializmusból. Márpedig csak akkor lehet sikeres egy ország, ha a termelés fellendül. Magyar vállalatnak kell tekinteni minden itt dolgozó és itt adózó vállalkozást, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonosa - mondta a nagyvállalkozó a VOSZ mai rendezvényén.

Az adóterheléssel kapcsolatban Demján szerint bár az irány jónak tűnt, nem sikerült elérni a célokat. A lakosság a fogyasztási adók miatt nem érzi a könnyítést, míg a  vállalkozások adóteher-csökkentése nem ér el a cégekhez, mivel azt csak akkor éreznék, ha nyereségesek lennének.

Nincs unortodox gazdaságpolitika

Demján felhívta a kormányfő figyelmét arra, hogy nincs unortodox gazdaságpolitika, sőt szerinte a mai gazdaságpolitika a legortodoxabb. A gazdaságpolitika ott kezdődik, ha beruházunk. Demján ugyanakkor megvédte a kabinetet, amikor emlékeztetett arra, hogy a kormány kényszerpályára került amiatt, hogy az EU nem engedte el a költségvetési hiányt, amely miatt nem lett alapja a beruházásoknak. A mostani helyzetben viszont tőke kell, ennek kapcsán Demján azt javasolta, hogy felül kellene vizsgálni az infrastruktúra-fejlesztéseket, mert a jelenlegi gazdasági fejlettséghez képest a hazai infrastruktúra elegendő. Ha elindulnak a beruházások, akkor lesz idő az azokhoz szükséges infrastruktúra fejlesztésére - vélekedett a vállalkozó.

A hazai vállalkozások nem igazán érzik a a bürokrácia leépítését, a piacsegítő szervezetek munkáját. Minden megoldás sikerességét csak támogató államapparátus segítheti: ha a bürokrácia fél attól, hogy hibázik, inkább nem dönt, amely megakasztja a fejlődést - panaszolta a VOSZ ügyvezető elnöke, aki szerint épp ezért nem elég csak az olcsóbb államról beszélni.

Demján emlékeztetett: hiába tett a kkv-k helyzetbe hozása érdekében sokat a kormányzat, az a terv, hogy az uniós pénzekből 60 százalékban részesedjenek a kkv-k, nem tartható, mivel a cégeknek nincs pénze a szükséges önrészre sem. Az sem megoldás, ha a fel nem használt pénzeket az önkormányzatoknak adjuk, mert egyrészt nekik sincs pénzük, másrészt pedig ők nem termelő beruházásokat hajtanak végre

Szolidaritási kötvényt kellene kibocsátani

Csak abban lehet hinni, hogy egy ország kinövi az államadósságot növekedésből, épp ezért nem volt jó megoldás a nyugdíjvagyont ilyen célra felhasználni. Demján szerint a növekedéshez vagy hitel, vagy részesedés eladás teremthet forrást. Szerinte a szolidaritási adó helyett szolidaritási kötvényt kellene kibocsátani.

Ez 10 éves futamidejű lenne, s Demján szerint kiválthatná a szektorszintű különadókat. Demján 300-500 milliárd forintot lehetne így bevonni hosszú távú beruházás-finanszírozásra. Meglehet, a sajtó majd azt írja, hogy ez Békekölcsön, de vállalható, hiszen a cél a fontos. A kötvényt a tulajdonosa a futamidő végén eldönthetné, hogy részesedést szerez a cégben, vagy pénzre válthatnák. A befolyt pénz felett érdemi döntési kompetenciákkal rendelkező befektetési társaság diszponálna, amely akár eszközvásárláshoz, akár beruházásokhoz hitelt adhatna.

Támogatható a munkahelyvédelmi akcióterv

A munkahelyvédelmi akciótervet Demján támogathatónak tartotta, ám megemlítette, hogy teljesen eltorzult a foglalkoztatás szerkezete. A jelen helyzetben támogatni kellene a külföldi munkavállalók alkalmazását is, mivel ma az a helyzet, hogy szakképzett hegesztők hiánya miatt egész üzemeket kell bezárni.

A VOSZ támogatja, hogy a kormány álláspontot változtatott az IMF-tárgyalások során. Demján emlékeztetett arra, hogy maga Orbán Viktor is úgy nyilatkozott korábban, hogy hálásnak kell lennünk, mert 2008-ban a Valutaalap segített nekünk talpon maradni.

A szerkezeti átalakításokat a VOSZ támogathatónak ítélik, fontosnak tartják, hogy az ellenállás ellenére tovább tartson a folyamat és az állam a szociális költségvetésből csak a ténylegesen rászorulóknak fizessen. Ugyanakkor hiába akarja a munkahelyvédelmi akciótervben a fiatalok és az idősebb korosztály kiemelt védelmét a kormányzat, ha a cégek nem tudnak fejleszteni, beruházni és így munkahelyeket megtartani. Épp ezért kellenek a nagy multicégek, hiszen még óriási lehetőségek vannak a beszállításban.

A szegényedésből kellene hasznot húzni

Európa nem fog növekedni - mondta Demján. Olyan fejlesztési és iparpolitikát kell kidolgozni, ami a szegényedésből húzhat hasznot - olyan termékekre és szolgáltatásokra koncentrálhatnánk, amely a fentiek miatt keresetté válhatnak a jövőben.

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke szerint az építőipar fejlődése érdekében a 2009-es parlamenti intézkedéscsomag, amely országgyűlési határozat keretében került meghatározásra, két év után áttekinthető lenne, hogy mi is valósult meg belőle. Lényegében a régi problémák köszönnek vissza - érzékeltette a szakember, hogy a korábbi javaslatokból túl sok minden nem valósult meg.

A munkára rakódó terhek növekedése túl komoly, ez tovább szűkíti a fejlesztési lehetőségeket - nyilatkozta a VOSZ egyik képviselője, aki szerint a bérkompenzációs keret bennragadása jelzi, hogy a cégek nem tudják a feltételeket teljesíteni.

Újabb hitelválság közeleg

A korábbi konszolidációs kötvények maradékának elengedését kérte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség a kormányfőtől. A Takarékbank állami megvásárlásának tárgyalásain a takarékok által képviselt álláspont befogadásáról nem sikerült maradéktalanul meggyőződniük. A kölcsönök 20 százalékán van 90 napos késedelem, ez komoly gondot fog okozni hamarosan. Azt viszont látni kell, hogy ezeket a hiteleket a pénzügyi szervezetek a betétesek pénzéből nyújtják, a probléma tehát társadalmi lesz.

A fentiek miatt tartja problémásnak a Nagyatád és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke, hogy a bankokat, takarékokat számtalan olyan szolgáltatás ingyenes nyújtására kényszerítik, amelyeket egyébként jól fizetett intézmények vesznek igénybe. Itt a közjegyzőket és a behajtókat említette - ez utóbbiakkal kapcsolatban egyéb komoly bírálatokat is megfogalmazott a szakember: szerinte nem elég hatékony a rendszer, mert a behajtások során fix költségekkel dolgoznak a cégek, miközben a megtérülés kérdéses.

Beck György: versenysemlegességet kérünk

A távközlés, informatika húzóágazat Magyarországon, ezét probléma, hogy a korábbi szakmai vezetés ma hiányzik a kormányzati oldalról - figyelmeztetett Beck György, a Vodafone vezérigazgatója. Nem akarunk más szektoroknak is különadót kérni, valódi versenysemlegességet kérünk - nem a multikat kell lenyomni, hanem a hazai cégeket felülreprezentálni - például úgy, hogy a pályázatokon előnyt jelentene, ha több hazai partnerrel indulnának egy-egy tenderen.