A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány folytatja a szakképzés korábban megkezdett átalakítását, tartalmi megújítását, és kiemelt figyelmet fordít a felnőttképzésre - tudósított az MTI.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a magyar közgondolkodásban egyre elfogadottabb a duális szakképzés, ugyanakkor szerinte a középfokú szakképzés és a felsőoktatás között lévő merev korlátokat le kell bontani, és a felnőtt szakképzést is a piaci keresletnek megfelelően kell kialakítani.

Az október 15-18. között Abu-Dzabiban megrendezett WorldSkills-en 19 versenyszámban 20 magyar versenyző indult, a magyar fiatal szakmunkások egy bronzérmet és 9 kiválósági érmet szereztek. Varga Mihály szerint a magyar csapat sikeres szereplése a WordSkills versenyen a magyar gazdaság, a hazai szakképzés jó hírét vitte a világba.

Varga szerint Magyarország az elmúlt években figyelemre méltó gazdasági eredményeket ért el, a világ vezető vállalatai bővítik magyarországi termelésüket, és ide hozzák fejlesztési központjaikat. Visszajelzések szerint Magyarországon azért érdemes befektetni, mert földrajzi elhelyezkedése kedvező, jó az infrastruktúra és a munkavállalók kreatívak - tette hozzá Varga Mihály.