Sarkozy a német kancellárt, valamint az olasz és a brit miniszterelnököt hívta meg a tárgyalásra. Az országok vezetőin kívül az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság vezetői is képviseltetik magukat a tárgyaláson. Ezeken várhatóan a szigorúbb szabályozás és felügyelet, a veszteség elkönyvelésének standardjai, valamint a bankbetét-garanciák körül forog majd a szó.

A konferencia egyik fő kérdése az, hogy vajon szükséges-e Európában a banki betétek biztosítási szintjének emelése. Európa azonban megosztott a kérdésben, a dilemma itt is a közpénzek felhasználhatóságára vonatkozik, de a finnek azt is felhozták a találkozóval kapcsolatban, hogy az nem terjed ki az összes EU-tagra.

Költői kérdés

Az állami beavatkozásra vonatkozó kérdés bizonyos szempontból költői, hiszen legutóbb a Fortis bank kapcsán lehetett arról hallani, hogy a belga és a holland állam eurómilliárdokat áldoz a megmentésre. Az elmúlt napokban Európában öt hasonló mentőakció indult, amelyek nevében több mint 100 milliárd dollárnyi közpénzzel igyekeznek megtámogatni a bajba jutott pénzintézeteket. A bankbetéteket Európa számos országa 20 ezer euróig biztosítja, de Írország gyakorlatilag korlátlan garanciát hirdetett, ami még az euró értékét is veszélyztetheti.

Megegyeztek, hogy nem közösködnek

A németek ellenzik a közös európai fellépést, de Jean-Claude Trichet sem lát rá sok esélyt erre. "Nincs szövetségi költségvetésünk, ezért az a gondolat, hogy ugyanazt tehetjük mint az USA, nem áll meg az európai politikai struktúrában" - fogalmazott az Európai Központi Bank elnöke. Az ő szavait igazolja, hogy az összegyűlt európai vezetők szombat estig mindössze egyetlen dologban látszanak egyetérteni: hogy nem fognak az amerikaihoz hasonló módon reagálni a kihívásokra.

Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója arról beszélt, hogy a kollektív fellépés Európában még fontosabb is, mint az Egyesült Államokban. Dominique Strauss-Kahn szerint ezt éppen az eddigi összehangoltság hiánya magyarázza.

Mentőöv kicsiknek

A találkozó előtt fölvetett brit ötlet az Európai Befektetési Bank segítségét kérné a bizalom helyreállításához. Egy 12 milliárd fontot magába foglaló közös európai tőkealapot hozna létre Gordon Brown brit miniszterelnök, hogy segítsék a kis cégek fönnmaradását a nehéz időkben. Az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn találkoznak, az EU mind a 27 pénzügyi vezetője pedig kedden tart egyeztetést.