Peter Pellegrininek az orvosok megengedték, hogy néhány perc erejéig találkozzon a súlyosan sérült szlovák kormányfővel. A megválasztott köztársasági elnök a szlovák Pravda hírcsatornának később elárulta, hogy Robert Fico egy pillanatra sem veszítette el eszméletét a támadás után. „Mindenre emlékezett. Még eszméleténél volt egészen addig a pillanatig, amikor a besztercebányai Roosevelt Kórházba ment műtétre.” 

Mindent észlelt: evakuálását a lövöldözés helyszínéről a nyitrabányai (handlovai) kórházba, az első életmentő beavatkozást, a helikopteres transzfert Besztercebányára, és a sürgősségi osztályra való felvételét. Eközben teljesen eszméleténél volt. El sem lehet képzelni, milyen lehet, amikor eszméletednél vagy, és tudod, hogy súlyosan megsérültél, nem tudod, mi lesz a vége, és még mindig érzékeled az egészet. Ez is mutatja az ember erejét, hogy mindent képes kezelni

– hangsúlyozta Peter Pellegrini, aki ezután elárulta, hogy nem szívesen beszélne arról, ami négyszemközt elhangzott közöttük a kórházi ágynál.

Nagyon érzelmes volt. Igazán nehéz volt látni azt az embert, akit 20 éven át teljes erővel láttál miniszterelnöki és politikai funkcióinak ellátásában, az intenzív osztályon fekve, súlyos sérülések és műtétek után” – mondta a hírcsatornának Pellegrini, akit Robert Fico megkért arra, hogy nyugtassa meg a társaságot.

A leendő szlovák köztársasági elnök elmondta, hogy az igazgató nem erősítette meg neki az újabb operációról szóló híreket. Hétfőn ülésezik majd az az orvosi konzílium, ahol arról is döntenek majd, hogy továbbra is Besztercebányán kezelik Robert Ficót, vagy fontolóra veszik-e szállítását.

A miniszterelnökre most kritikus órák, napok várnak, hogy megbirkózzon mindazzal, ami a nehéz műtét után még megtörténhet vele, vagy mi várhat rá

– mondta Peter Pellegrini, majd hozzátette, hogy egész politikai pályafutása során a békét, a megegyezést, a konszenzust, nem pedig a konfliktust igyekezett előmozdítani. A megválasztott köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy mielőbbi felépülésnek leszünk szemtanúi, hamarosan javul Robert Fico állapota és a kórházi ágyán újra tudnak majd egymással konzultálni, ha ezt az orvosok is megengedik neki.