Ukrajna nem először veszi célba Oroszország olajfinomítói kapacitását: ezúttal drónok hada lepte el a nap folyamán Dél-Oroszországot, arra kényszerítve egy kis független krasznodari olajfinomítót, hogy leállítsa működését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a finomító mikor indul újra, jelenleg karbantartásokat végeznek.

A létesítmény, amely évente 4 millió tonna nyersolajat dolgoz fel, azaz naponta mintegy 80 ezer hordót „termel”, már márciusban és áprilisban is dróntámadások célpontja volt.

Ezek a támadások kihatással lehetnek a globális energiahelyzetre. Éppen ezért Ukrajna jobban teszi, ha olyan taktikai és operatív célpontok ellen indul, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a hadállásokat

– nyilatkozta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter múlt heti szenátusi meghallgatásán.

Az oroszok közben lövik a civileket

Mindeközben az orosz csapatok sem tétlekedtek: a Kreml erői csapást mértek az ukrajnai Harkiv egyik északi elővárosára, legalább öt ember halálát okozva. Ezen túl legalább 16 ember megsebesült, a környéken, miután vasárnap reggel egy orosz Iszkander típusú rakéta becsapódott egy civil objektumba – írja a Bloomberg.

A lap úgy tudja, az oroszok kettős csapást mértek az objektumra, amelynek célja többek között békés, civil áldozatok, köztük orvosok és mentőtisztek elpusztítása volt.

Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen 103 ukrán drónt, egy taktikai ballisztikus rakétát, 12 amerikai gyártmányú rakétát és egyéb lövedékeket lőttek le.

Drámai hetek jönnek: mi lehet Putyin titkos háborús terve?

Egyelőre úgy tűnik, hogy kevesek az oroszok Harkiv elfoglalásához, de nem is biztos, hogy ez fő céljuk. Putyin elnök közben megint békülne, persze a saját feltételei szerint.

A részletekről ITT írtunk bővebben.