A szlovák nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap.

A tárcavezető szerint vannak erre utaló jelek.

A szlovák tárcavezető azt is közölte, hogy nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy magányos farkasról volt szó, mint azt korábban feltételezték.

Matus Sutaj Estok szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. Hozzátette: nagy valószínűséggel a törlést nem a gyanúsított felesége végezte el.

Matus Sutaj Estok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében bizonyos emberek csoportja állhat, amelynek tagjai egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében.

Robert Fico már túlvan az életveszélyen

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de intenzív ellátásra szorul.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. Sérülései nagyon súlyosak voltak. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, négyszer eltalálva őt.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta.

Robert Fico nem viselt golyóálló mellényt, amiért Orbán Viktort rengeteget froclizzák

„A mellényt nem minden esetben hordják a védett vezetők, mert cikinek tartják, vagy egy olyan szintű beismerésnek, hogy a szavazóktól neki valamilyen okból félnie kell” – hangsúlyozta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

A részletekről ITT írtunk bővebben.