A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

A BUX a csütörtökön elért 0,26 százalékos emelkedés kivételével egész héten, így pénteken is csökkenéssel zárt, akkor az Európában tapasztalt kedvezőtlen befektetői hangulat miatt esett a részvényindex.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójából kiderült, hogy a Richter első negyedéves árbevétele 203,4 milliárd forint volt, ami döntően a konszenzus szerint alakult. A gyengébb forintárfolyam 15,6 milliárd forintos pénzügyi nyereséget eredményezett, az ennek köszönhetően 68,5 milliárd forintos nettó eredmény jelentős meglepetést okozott, és 27 százalékkal felülmúlta a várakozásokat.

Hozzátették, hogy a Magyar Telekom bevétele éves alapon a várakozásoknál nagyobb mértékben, 14,5 százalékkal 224,2 milliárd forintra emelkedett az idei év első három hónapjában. A 33,7 milliárd forintos nettó eredmény az előző évhez képest megháromszorozódott, és a konszenzust is több mint 18 százalékkal múlta felül. A vállalat részvényeseire jutó módosított nettó eredmény közel 214 százalékkal, 38,1 milliárd forintra emelkedett. A társaság megemelte az idei évi eredményvárakozásait: a korábbi 130 milliárd forint helyett 140 milliárd forintos módosított nettó eredmény vár, ami csaknem 50 százalékos éves növekedés volna az előző évhez képest.

Az elemzésben kitértek a Magyar Telekom csütörtöki bejelentésére, amely szerint nem tudja lefolytatni a május 9-én meghirdetett részvényvisszavásárlási aukciót egy uniós rendelet módosítása miatt. A cég azonban jelezte, hogy továbbra is elkötelezett a visszavásárlás mellett, és vizsgálja a megvalósítás módját.

A héten kedvező számok érkeztek a Graphisoft Parktól is, amelynek árbevétele az első negyedévben éves bázison 2,8 százalékkal 4,3 millió euróra nőtt, nettó eredménye pedig 4 százalékkal bővült, 2,1 millió euróra.

Szintén a héten tette közzé a Waberer's az első negyedéves jelentését, amiből kiderült, hogy rekordszintű, 196,7 millió eurós árbevétel mellett az EBIT 8,5 millió euróra csökkent, míg a nettó eredmény éves alapon 89,5 százalékkal csökkenve, 1,1 millió euró lett.

Az OPUS csütörtökön jelentette be, hogy legfeljebb 2 milliárd forint értékben vásárol vissza részvényt, a saját részvények össznévértéke nem haladhatja meg a mindenkori alaptőke 20 százalékát. A program június 17. és október 15. között tart, az árfolyamkorlát maximum 548 forint lesz.

Az Equilor heti összefoglalója szerint az Autonomous Research 23 001 forintról 24 082 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul felülteljesítés. A Richterre szintén érkezett céláremelés: az RBC Capital 12 200 forintról 12 400 forintra emelte a gyógyszerpapír 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul felülteljesítés.

Arra is kitértek, hogy a következő kamatdöntő ülést jövő hét kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank, ahol az Equilor várakozása szerint 50 bázispontos kamatvágásról határozhatnak.

Türelemre int Virág Barnabás

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. A legutóbbi, április 23-i kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelte. A döntést követő online sajtótájékoztatón Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában. Áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről - ismertette. A türelmes szót érdemes kétszer is aláhúzni, nincs hová sietni – fogalmazott Virág Barnabás.

A héten a vezető részvények közül emelkedett a Magyar Telekom árfolyama 1,82 százalékkal, a papír 949 forinton zárt pénteken, 4,31 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A Mol 1,63 százalékkal gyengült. A részvény 3026 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 7,27 milliárd forint volt.

Az OTP 1,69 százalékkal csökkent a héten, pénteken 18 005 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 24,81 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama 3,78 százalékkal gyengülve 9285 forinton zárt pénteken, a részvény a héten 9,4 milliárd forintos forgalmat ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6107,55 ponton zárt a héten, ami 75,64 ponttal, 1,25 százalékkal magasabb az előző hetinél.

(via MTI)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!