Aki teheti, most váltson pénzt a nyaralására – javasolták az RTL híradójának nyilatkozó szakértők. A forint az elmúlt hetekben három havi csúcsára erősödött, jelenleg is 387-es szinten jegyzik az eurót, miután a jegybank lassítani kezdett a kamatcsökkentéseken. 

A csatornának nyilatkozó elemzők a folytatásban gyengülést várnak, például az Egyensúly Intézet szerint hamarosan 400 forintba kerülhet egy euró.

Az MNB kommunikációjából az szűrődik le, hogy lassabban fogja csökkenteni a kamatot, ami vonzó lehet a nemzetközi befektetők számára.

„Hogyha a magyar kamat relatíve magasabb, mint a nemzetközileg más devizákban elérhető mondjuk dollár vagy euró kamatok, akkor több befektető fog forintot vásárolni, ez az erősödés irányába hat”

– magyarázta atz RTL-nek Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza.

Szerinte a forinterősödés átmeneti: idén átlagosan valahol 395 és 400 forint közelében várható az euróárfolyam, és jövőre fokozatosan akár a 410-419 forintot is elérheti. A jegybank tovább csökkenti a kamatot, így egyre kevésbé lesz vonzó a nemzetközi befektetők számára forintot tartani – fogalmazott Szabó Barna.

Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője szerint „valamennyi készpénzt érdemes lehet magunkkal vinni” a nyaralásra, amit akár már most érdemes lehet lefoglalni, mert „ezzel egyrészt fixáljuk az árat, hogy mennyibe fog kerülni, hiszen ezek is változhatnak menet közben”.