Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb jelentése szerint minden nyolcadik európai lakos olyan területen él, amelyet árvíz veszélye fenyeget és a kritikusnak vélt infrastruktúrák is hasonlóan veszélyeztetett területen helyezkednek el.

A jelentés a klímaváltozás teljes vízkörforgásra gyakorolt hatásáról szól, amelybe az erődtüzek és az aszály is beletartoznak. 

Az Euronews azt írja, az elmúlt negyven évben több mint 5582 halálos áldozatot követeltek a heves viharok, a veszély pedig továbbra is nagy. Aleksandra Kazmierczak, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség éghajlati és egészségügyi szakértője szerint az európai ipari létesítmények közel 15 százaléka található árterületen.

Hozzátette, az olyan infrastruktúrák, mint a víztisztító telepek, a folyásirányban lejjebb helyezkednek el, egyharmaduk pedig ártereken található meg a kontinensen. A jelentés kitér arra is, hogy a kórházak 11 százaléka szintén magas kockázatú területeken épült.

Az aszályok és a hőhullámok növelik a szennyező anyagok koncentrációját, így szintén veszélyeztetik a vízminőséget. A jelentés szerint a halmozódó események problémát okoznak a lakosság vízellátásában és hatással vannak a mezőgazdaságra, valamint az atomerőművek hűtőrendszereire is.

Előbbit az is bizonyítja az ügynökség szerint, hogy 2022-ben, különösen Dél-Európában, csökkent a kukorica és az olívaolaj termelése. A veszteségeket megközelítik a 9 milliárd eurót.

Az ügynökség éppen ezért azt javasolja, hogy korlátozzák a fejlesztéseket a veszélyeztetett területeken és alkalmazzanak természetbeni megoldásokat, például ültessenek fákat vagy növényzettel borított területeket annak érdekében, hogy az esővizet visszatartsák.

Oda a jólét Európában, fogalmunk sincs, mi várhat ránk

Egyre jobban veszélyezteti a klímaválság a gazdasági jólétet: a globális felmelegedés miatt nagy bevételkieséstől kell tartani, különösen Európában – mutat rá egy friss, potsdami tanulmány.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→