A figyelmeztetést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tette közzé honlapján pénteken. Az ESMA kiemeli, hogy az alacsony kamatlábak jellemezte időszakban a befektetési vállalkozások összetett befektetési termékekkel igyekeznek magas hozamot nyújtani a befektetőknek. A termék akkor minősülhet összetettnek, ha önmagában származtatott termék, vagy származtatott terméket foglal magában. A származtatott termék olyan pénzügyi eszköz, amelynek értéke egy másik pénzügyi eszköz vagy valamilyen másik mögöttes pénzügyi eszköz vagy index - például külföldi valuta vagy kamatláb - értékén alapul.

Egyes összetett termékek esetében a kockázatok értékelése és felmérése magas szintű tudást igényel, és e termékek folyamatos, aktív kezelést és nyomon követést is szükségessé tesznek. Az aktív kezelés és nyomon követés a lakossági befektetők számára gyakran túlságosan időigényes, a gyakorlatban nehezen megvalósítható és nehézkes - ismerteti az ESMA, arra intve a lakossági befektetőket, hogy amikor összetett termékekbe történő befektetést terveznek, gondolják át e nehézségeket.

Az európai hatóság felhívja a befektetők figyelmét arra is: kezeljék óvatosan a "magas", "garantált, "fedezett" vagy "abszolút" hozamra vonatkozó ígéreteket, továbbá legyen gyanús az agresszív értékesítési technika is. A befektetés előtt ismerjék meg, mennyi a termék összes költsége. Az ESMA felhívása szerint az is előfordulhat, hogy hasonló, kevésbé összetett - és alacsonyabb költségű - termékek is rendelkezésre állnak.