A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki Gödöllő polgármestere is egyben, nem kapott meghívót az Energiaügyi Minisztérium egyeztetésére az önkormányzatokkal, tehát a sajtóból szerzett tudomást a kezdeményezésről, melyet egyébként az ATV szerint jó iránynak tart.

Az Energiaügyi Minisztérium hétfőn közölte, hogy a nemzetközi energiaválság és az energiahordozók szankciós felára rendkívüli kihívások elé állította az európai fogyasztókat, nagymértékben megnehezíti a települések helyzetét, gazdálkodását is. Ezért a helyi problémák beazonosítása, a megoldási lehetőségek közös áttekintése céljából az EM egyeztetési lehetőséget kínált fel az önkormányzati szövetségeknek.

Az első ilyen egyeztetésen a kormány és a minisztérium képviselői ágazati helyzetképet adnak, beszámolnak a megtett intézkedésekről, és a meghívottakkal együtt áttekintik a további kilátásokat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az energiaválságról szóló közös megoldáskeresési stratégia kidolgozásáról csak a sajtóból értesült, meghívót még nem kapott. Gémesi György viszont elmondta, örül annak, hogy lesz ilyen egyeztetés, mert hónapok óta dolgoznak egy energiastratégián, a tervezési folyamat a végéhez közeleg, így hamarosan közzé tehetik a dokumentumokat.

Lesz-e valódi egyeztetés?

Személyes találkozót kért az energiaügyi minisztertől, Lantos Csabától, de még nem kapott választ. Valószínűsíti, hogy rajta kívül a többi önkormányzati érdekszövetséggel is találkoznak majd, ami jó dolog, viszont szerinte az a kérdés, hogy lesz-e valódi egyeztetés, hiszen nagyok a problémák.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet biztosítja az önkormányzatoknak, egyházaknak és költségvetési szerveknek az általuk fizetett gázár fixálását.

Gémesi György szerint ez a döntés jó, de elkésett, mert a fűtési szezonban nem volt fixált ár, így az enyhébb időben fixált ár sokat nem segít.

Hangsúlyozta, hogy jó dolognak tartja, és jó lenne, ha a következő szezonra, szeptembertől is megkaphatnák a rögzített árakat.

Gödöllő 86 millió forint rezsitámogatására a város polgármestere azt mondta, hogy gesztusértékű. A támogatások elosztása mögött politikai szempontokat sejt. Szerinte az önkormányzatok működőképességéről kell beszélni, és nem arról, hogy itt-ott betoldanak valamit.

Át kéne végre gondolni, hogy 2024. január elsején ne gyomorgörccsel ébredjenek a polgármesterek és a települések. Ne a következő önkormányzati választás szempontjai érvényesüljenek a költségvetésben, hanem annak a 10 millió embernek a biztonsága, akik a mi településeinken laknak

– közölte Gémesi György. Megjegyezte, nem „extra dolgokról” van szó, hanem arról, hogy ki tudják fizetni a számlákat, bért tudjanak adni az embereknek, és biztonságban tudjanak működni.