Semmi nem változott az elmúlt időszakban, ahhoz képest, ami mondjuk egy héttel vagy két héttel ezelőtt volt. A gáz ára valamelyest még csökkent is az elmúlt napokban - mondta a szakember a portálnak.

A tárolói kapacitások százalékai helyett érdemes inkább arra figyelni, hogy mennyi szokott lenni a fogyasztás – vagyis a rendelkezésre álló gáz mire elég.

Márpedig az eddig letárolt gáz jóval több, mint a lakosság téli fogyasztása. A magyar földgázellátásnak ráadásul csak az egyik pillére a földgáztárolók. A téli időszakban sem csak kizárólag tárolókból látjuk el az országot, hanem azt feltételezzük, hogy az import továbbra is folyamatosan jön, illetve van a magyar termelés is, ami nagyjából 15-18 százalékát teszi ki a hazai ellátási igénynek - fogalmazott Holoda Attila.

Így az idei télen ő nem számít ellátási gondokra Magyarországon.

Az oroszok éppúgy rá vannak kényszerülve arra, hogy az EU-nak gázt adjanak el. Hiszen ha nem adnának el, akkor egy idő után nekik is gondot okozna, hogy leállnak a földgázmezőik, mert nem tudnák hova rakni a földgázt, a bevételkiesésről pedig nem is beszélve – véli a szakember.