Az uniós átlagnál kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok az Eurostat legfrissebb jelentése szerint – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.

Egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55 százaléka a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kilogramm élelmiszert dob ki évente. A magyar háztartásokra jellemző 66 kilogramm éves fejenkénti élelmiszerhulladék-mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik. A Magyarországra vonatkozó háztartási adatok forrása a Nébih Maradék nélkül programja, amely 2016 óta követi nyomon a lakosság élelmiszerpazarlását.

A Maradék nélkül program révén a hivatal nemcsak nyomon követi az élelmiszerhulladékok mennyiségének alakulását, hanem - többek között tájékoztatókkal, oktatási anyagokkal - segíti is a háztartásokat a csökkentésben.

Van realitása a 2030-as céloknak

Az idei évtől az EU tagállamainak kötelező adatot szolgáltatniuk az országukban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségéről. A 2020-ra vonatkozó adatsor kiemelten fontos, ugyanis ez a viszonyítási alapja annak a globális célkitűzésnek, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét.

Az első, 2016-os adatok még egy főre vetítve 68 kilogramm éves élelmiszerhulladékot, ebből 33,1 kilogramm tényleges pazarlást mutattak.

 

Utóbbi, azaz a pazarlás mértéke a 2021-es eredmények szerint 25,2 kilogrammra mérséklődött.

2016 és 2021 között tehát 24 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás a hazai háztartásokban, ez az ütem tehát elég lenne 2030-ig a cél teljesítésére.

A legfrissebb felmérés ötszáz résztvevővel jelenleg is folyik, adataival a jövő év elején ismerkedhetnek meg az érdeklődők.